Fethiye Kargı köyünde Yörük Müzesi diye bir yer var. Yolu düşenlerin uğramasını tavsiye ederim. Enver Yalçın’ın hoş sohbeti de olunca tadına doyum olmuyor. Yörük kültürünün yaşatıldığı ve sergilendiği bu müzede ilginizi çekecek çok şey bulacaksınız. Müzelik adam Enver Yalçına bir kulak verin. Kendi anlatımıyla sizleri baş başa bırakıyorum.
Yalçın ailesi olarak çiftçilik ile uğraşıyoruz. Ülkemizdeki tarımın giderek gelirinin düşmesinden dolayı çocuklarımız için yaptırmış olduğumuz iki adet 90ar, üç adet 30ar m2 olan bu binalarda siz değerli misafirlerimize zengin fakir, yerli yabancı, mevki makam ayrımı yapmadan hizmet sunmaktayız. Yaşlıya anne babamız gibi, gençlere kardeşimiz gibi, çocuklara ise kendi çocuğumuz gibi davranıyoruz.
Yalçın ailesi dört kişilik bir ailedir. Baba Enver Yalçın, anne Aysun Yalçın çocuklar Bora Yalçın ve Oya Yalçından oluşmaktadır. Müessesemizin aşçılığı eşim Aysun Yalçın tarafından, idari işleri ben Enver Yalçın, servis işleri çocuklarımız Oya ve Bora tarafından yapılmaktadır. Ayrıca bölgemizde bir ilk olan Kargı köyü Enver Yalçın Yörük Kültürü ve Tarih Sanat müzesini açmış bulunmanın gururunu ailece yaşamaktayız.
Geçmiş yıllarda Ankara da Anıtkabir’de gördüğüm ve çok duygulandığım kurtuluş savaşı müzesini gezdikten sonra bu müzeyi kurma fikri oluştu. Misafirlerime ve tüm insanlara atalarımızın yüzyıllardır kullandıkları yaklaşık 2500 parça alet ve eşyayı o zamanki şartlarda onların çektiği sıkıntıları şimdiki teknoloji arasındaki farkı anlatmaya çalıştım. Bu vatanı atalarımızın kolay kazanmadı. Geçmişini bilmeyen insanların geleceğini göremeyeceğini hatırlatmanın şehit ve gazi torunu olarak bir görev olduğunu düşünüyorum.
Bu müzedeki malzemeleri tüm Akdeniz’i, teke yöresini ve Fethiye’nin 71 adet köyünü dolaşıp; kullanan yaşlı insanlarla sohbet edip hatıralarını dinleyerek, sağ olanların resimlerini çekip, olmayanların da varsa resim ve isimlerini alarak sağladım. İyi ki bu müzeyi açmışım. Birçok insandan tebrik ve teşekkür aldım. Bu beni çok duygulandırdı. Mutluyum.
Müzemizi sizlerin de görmesi bizi mutlu edecektir. Müzemizi gezmek bilgi almak ücretsizdir. Müessesemiz köy yerinde olup Yörük yaşamının canlandırıldığı yer olduğundan ayrıca kendimizde çiftçi olduğumuzdan horoz öttü, eşek anırdı, öküz böğürdü, kuzu meledi, kedi miyavladı, köpek havladı gibi şikayetleri kabul etmeyiz. En derin saygılarımızla Yalçın ailesi adına Enver Yalçın…
KİM NEYİ SEVER
BEYAZ KARAYI, SİNEK YARAYI, ZENGİN DE PARAYI SEVER
YEMEK TUZU, RAKI BUZU, MAYMUN MUZU SEVER
ÖRDEK KAZI, GÜZEL NEZI, AŞIK DA SAZI SEVER
ANA ÇOCUĞU, ÇOBAN GOCUĞU, YUMURTADA SUCUĞU SEVER
OCAK KÖZÜ, KİRPİK GÖZÜ, OZANDA SÖZÜ SEVER
GARİP SILAYI, YİĞİT HALAYI, TENCERE DE KALAYI SEVER
DAVUL ZURNAYI, AVCI TURNAYI, DEVE DE HURMAYI SEVER
ALİM KELİNİ, CÖMERT ELİNİ,CİMRİ DE DİLİNİ SEVER
ÇÖL YAĞMURU, ÇİZME ÇAMURU, OKLAVA DA HAMURU SEVER
GEVEZE ATMAYI, TEMBEL YATMAYI, PAZARCI DA SATMAYI SEVER
ŞİŞE TIPAYI, ŞARAP KUPAYI, EŞEK DE SOPAYI SEVER
EBE BEBEĞİ, KAHVE DİBEĞİ, CENGİ DE GÖBEĞİ SEVER
MEMUR MASAYI, ERMİŞ ASAYI, HAKİM DE YASAYI SEVER
HAYLAZ DÖVENİ, DALKAVUK ÖVENİ, HERGELE DE SÖVENİ SEVER
SARHOŞ DOSTUNU, AYI POSTUNU, YAŞLI DA BASTONU SEVER
HATİP LAFI, SUÇLU AFI, AÇIKGÖZ DE SAFI SEVER
ORMAN ÇAMI, KEDİ DAMI, İŞÇİDE ZAMI SEVER
KUŞ DARIYI, ÇİÇEK ARIYI, ERKEKDE SESSİZ KARI YI SEVER
MEKTUP PULU, ZAMPARA DULU, TANRI DA GÜZEL KULU SEVER
ESNAF DA PARASINI PEŞİN ÖDEYEN MÜŞTERİSİNİ SEVER
Çiçekleri koparmayınız;
Çiçekler kökünün dalında
Kadınlar da erkeğinin kolunda yakışır.
ENVER YALÇIN