Kalp sağlığının korunması için haftada en az 3 gün, yarım saat süreyle egzersiz yapılması gerekir. “Egzersiz” tanımının, kişinin saatlerce spor salonlarında yorulması anlamına gelmediğ, orta tempoda yapılacak yürüyüşün bunun için yeterli olacağı uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Çok koşar gibi değil orta tempolu yürüyüş öneriliyor. Özellikle kan lipitleri üzerine faydalı olan yürüyüş çeşidinin orta seviyede yapılan yürüyüş olduğu tespit edildi. Orta tempoyla yapılan yürüyüşler kötü kolesterolü azaltıp, iyi kolesterolün düzeyini artırıyor. Kan basıncını düşürüyor. Şeker hastalığı gelişimi riskini azaltıyor, yürüyüş sırasında salgılanan mutluluk hormonları, insanın ruh halini de düzene koyuyor. Orta tempoda yürüyüş, kalp krizi ve kalp damar hastalıkları riskini en aza indiriyor.
Kolestrolün damar hastalıklarının ortaya çıkmasında önem taşıdığına da değinerek, uzmanlar olarak risk taşıyan hastalarda “kötü kolestrol” denilen LDL-kolestrolü azaltmayı, “iyi kolestrol” denilen HDL-kolestrolü yükseltmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Yürüyüşün, kolestrol üzerinde de olumlu etkisi bulunduğunu, İyi kolesterol dediğimiz bu madde, ne yazık ki, genetik belirleniyor. Ancak, yine de yeme alışkanlıklarımızı düzene sokarsak, yürüyüşümüzü, sporumuzu çok iyi yaparsak, bu faydalı kolesterolü başta düşük bile olsa az da olsa yükseltme şansımız var. Bunun yanında kötü kolesterolü düşürme şansımız daha fazla. Bu da riski azaltıyor.