İnsanı kötü gözlerden koruduğuna inanılan mavi renk ağırlıklı olmak üzere renkli boncuğa nazar boncuğu denir. Nazar boncuğu inancı İslamiyet öncesi Türk geleneklerinden kalmadır.
Genelde nazar boncukları göz şeklinde olur. Göze aynı zamanda boncuk da denmektedir. Bu bağlamda bakıldığında kişinin dünyaya açılan penceresi gözdür ve göz her türlü, iyi ve kötü, düşüncelerin ilk çıkış noktası olarak kabul edilir. Bu yüzden bakışlardan, kötü gözlerden korunmak amacıyla emici özelliği olduğuna inanılan mavi renkli taşlar eskiden beri kullanıla gelmiştir. Ve son halini günümüzdeki çeşit çeşit nazar boncukları olarak almıştır. Şu an, gerek inanç gerek gelenek, gerekse de süs eşyası olarak pek çok kişi nazar boncuğunu günlük yaşantısında çok sık kullandığı yerlerde bulundurmaktadır.
Nazar boncuğu yapılılırken içine kurşun dökülür.Bunun da iyi şans getirdiği söylenir. Dünyada nazar boncuğu üretimi İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazar Köy ve Görece Belediyesi’nde yüksek miktardadır.
Nazar herkese isabet eder mi, herkese zarar verir mi? Şayet böyle bir şey her zaman söz konusu olsaydı, bunun önüne geçilemez, baş edilemezdi. Allah izin vermedikçe hiç kimsenin hiç kimseye nazarı tesir etmez, zarar vermez. Bunun için öyle ürkmeye, korkmaya, çekinmeye lüzum yoktur. “Bana nazar edilmiştir” diyerek bir endişeye de kapılmamalı. Böyle bir şey yüzde yüz bilinemez.
İnsanın kısmeti bağlanır mı? Siz buna ister sihir deyin, isterseniz büyü deyin, hepsi aynı kapıya çıkar. Sihrin ve büyünün etkisi vardır ve olur. Fakat nazarda olduğu gibi, sihir ve büyü yapmak kötü bir şeydir ve yanlış/günah bir şeydir. Yapanlar bir haram işlemiş, büyük bir günaha girmiş olurlar. Ancak ne yaparsa yapsınlar tesiri ve gücü sadece Allah verir. Allah’ın izni olmadıkça hiçbir büyücü kimseye etki edemez.