Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Aşırı terlemeye karşı kesin çözüm yöntemi
Bu yazı  5700 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Aşırı terlemenin çoğunlukla sinirsel sebeplerden kaynaklandığını, bu iki durumun birbirini tetikleyerek rahatsızlığı artırdığını belirten Plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı Opr. Dr. Orhan Murat Özdemir, koltuk altlarına yapılan küçük müdahalelerle yüzde 80’lere varan başarılı sonuçlar alınabildiğini söyledi.
“Vaser Stop Sweat” adı verilen bu uygulamanın terleme sisteminin bütününe zarar vermediğini, sadece koltuk altındaki ter bezlerinin çalışmasını durdurarak bu bölgedeki terlemeyi engellediğini anlatan Özdemir, şu bilgileri aktardı:
“Doğal ve sağlıklı bir süreç olan terleme, tıpkı böbrek ve boşaltım sistemimiz gibi vücutta toksinleri uzaklaştırır, ayrıca sıcak havalarda terleyen bölgeyi serinletme işlevi görür. Ter bezleri normal şekilde çalıştığı sürece kişinin sosyal hayatında rahatsızlık verici bir durum yaratmaz. Ancak, ter bezlerinin aşırı ve düzensiz çalışması halinde ‘aşırı terleme’ denilen durum ortaya çıkar. Ter miktarı kişiden kişiye göre değişebildiği için aşırı terlemenin tanısı ve değerlendirmesi çoğu kez zordur. Terin salgılanması insanlarda sinir sisteminin çalışması ile doğru orantılıdır. Aşırı terleme ise toplumun yüzde 1’inde karşılaşılan bir sorundur. Bunun en önemli nedenleri arasında stres, değişik uyaran ilaçlar (emetikler, insülin), tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar yer alır. Sistemik hastalıklardan diyabete, kalp yetmezliğine kadar pek çok sağlık sorunu da aşırı terleme yapabilir.”

KIYAFETLERE DİKKAT

Daha çok stresin neden olduğu aşırı terlemenin avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı, nadiren yüz ve kasıkta görüldüğünü anlatan Özdemir, “Bakteri daha kolay ürediği için aşırı terleme olan bölgelerde ortaya çıkan kötü koku fiziksel ve sosyal hayatı olumsuz etkiler. Bu özellikle el, ayak tabanı, yüz ve gövdede görülür ve terlemeyle stres arasında kısır bir döngü döngü oluşur. Stresle birlikte bu bölgelerde hızlı bir terleme ortaya çıkar” diye konuştu.
Özdemir, “Kıyafet seçimi ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle terleme kontrol edilebilir mi?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Sinirsel, hormonal terlemeyi bu türden önlemlerle azaltmak mümkün değildir, ancak terlemeyi tetikleyen durumlardan uzak durulursa bu rahatsızlık kısmen azaltılabilir. Beyaz renkli, hafif, pamuk elyaf içeren giysi ve çoraplar giyilmesi tavsiye edilir. Sentetik kumaşlardan uzak durulmalıdır. Ayrıca, aşırı sıcak ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir. Baharat, terlemeyle birlikte kötü bir kokuya yol açtığı gibi, acılı baharatlar tek başına terleme sebebidir. Terleme görülen bölge için pudra ve solüsyonlar da kullanılabilir. Pudralar nemi alıp bölgenin kurumasını, antiseptik ilaçlar ise ikincil enfeksiyonun yerleşmesini engeller.”

EN ETKİN TEDAVİ YÖNTEMİ

Plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı Opr. Dr. Orhan Murat Özdemir, aşırı terleme sorununa karşı önerilen en etkin tedavi yöntemi olan önerilen “Vaser Stop Sweat” yöntemi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Amerikan İlaç ve Gıda Kurumu (FDA) onaylı sistem Vaser’ın koltuk altına uygulanmasıyla derinin, deri altı yağ dokusu ile temas ettiği seviyede bulunan ter bezleri çevre dokuya zarar vermeden vücuttan uzaklaştırılır. Açılan 3–4 küçük cilt kesisinden koltuk altına özel bir solüsyon verilerek deri bu işleme hazır hale getirilir. Sonra da aynı kesilerden girilerek Vaser uygulanır, ardından da liposuction yöntemiyle etkisizleştirilen ter bezleri koltuk altından alınır. Bir günlük bir sargıdan sonra artık sadece kesilerin iyileşmesi beklenir, ki bu da ancak birkaç gün sürer. Nadiren koltuk altında şişme ve hafif his değişikliği (küntleşme) görülebilir. Çok nadir olarak vücudun yeni ter bezi oluşturması sebebiyle terleme yeniden başlayabilir, ancak hiçbir zaman uygulama öncesi duruma dönülmez.”
Aşırı terlemeye karşı başka tedavi yöntemleri de uygulandığını, ancak bunların bazılarının geçici çözümler sunduğunu, bazılarının ise Vaser’a göre daha riskli olduğunu ifade eden Özdemir, “Örneğin iyontoforez yönteminde seans sayısı fazla olduğu gibi, 1-3 ay sonunda işlemin tekrarlanması gerekir. Botoks tedavisinin etkisi ise ortalama 4–6 ay sürer. Oysa Vaser’ın aşırı terlemeyi önlemede yüzde 80 oranında kesin başarı sağladığı kanıtlanmıştır” şeklinde konuştu.

A.A.

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri