Birçok insan zaman zaman boy/ağırlık çizelgesini kullanmaktadır. Sağlık profesyonelleri çoğu zaman bu çizelgelerin verimliliğinden şüphe ederler, ancak yine de onların temel amacını bilirler. Bu şema, öncelikle bir kişinin sağlıklı bir ağırlığı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Kişinin sahip olduğu vücut yağlarını hesaba katan daha doğru ölçümler vardır ve şu anda kullanılmaktadır.
Her insan enerji kaynağı, ısı yalıtımı ve dışarıdan gelen mekanik etkilere karşı vücudun savunması ya da diğer çeşitli yaşamsal işlevler için bir miktar beden yağına ihtiyaç duyar. Kadınlar, genellikle erkeklerden daha fazla yağ deposuna sahiptir. Bir kişinin ne kadar beden yağına sahip olduğunu tam olarak belirlemek zordur ve biraz pahalı bir işlemdir. Birkaç seçenek vardır ancak doğru sonuçları elde etmek için çoğu zaman eğitimli uzmanlar ve pahalı donanımlar gereklidir.
Altında tartılmak
Yağsız kasa karşı yağ ağırlığını doğru bir şekilde ölçmenin en etkili yollarından biri su altında (hidrostatik) tartılmadır. Su altında tartılma, bir kişiyi yaklaşık yüz yirmi santimetre derinliğinde bir su tankerinin içine batırarak ve kişinin akciğerlerinden hava dışarı çıkarılarak yapılır. Su altında altı ile on saniye arasında kaldıktan sonra kişinin ağırlığı kaydedilir. Bu yöntem, kas kütlesi fazla olan insanların, kas kütlesi az olan insanlara göre suda daha ağır gelmesi ve yağın suda yüzmesi ilkesine dayanır. Böylece yağsız beden kasının daha doğru bir ölçümü kaydedilebilir. Bu işlem, beş-on kez tekrarlanır. Ardından ortalama ağırlık kaydedilir ve toplam yağ ağırlığı yüzdesini saptamak için belirli bir formüle göre hesaplanır. Bu beden yağını belirleme yöntemi pahalıdır ve birçok insan açısından büyük ölçüde ulaşılabilir değildir.
Kadınların çoğu kalçasında, kaba etinde, uyluğunda ve memelerinde yağ depolarken erkekler öncelikle ağırlıklarını karın, sırtın alt bölgesi ve göğüslerinde depolar.