Komşu deyince ne anlıyoruz? Ailemizden sonra bize en yakın olan, sosyal ilişkilerimizde bize yön gösteren, iyi günde kötü günümüzde yanımızda olan kişiye komşu denir.
Ev almadan evvel komşuları araştırmak komşuluk yapacağımız kişilerin nasıl insanlar olduklarını bilmek ve öğrenmek en doğal hakkımızdır.
Evimize misafir geldiğinde onların kalıcı olmadıklarını biliriz tek gerçek varsa o da komşularımızın kalıcı olduğudur. Komşularımızın iyi ya da kötü olması vakitlerimizin nasıl geçtiğinin açık göstergesidir. İyi komşuluk ilişkileri mutluluk ve sevincin paylaşılmasında, sıkıntı ve kederin göğüslenmesinde ayrı bir öneme sahip olduğundan fert ve ailelere toplum içinde destek olur. İyi komşu insana güven duygusunu da beraberinde getirir. İyi komşu hastalandığında ziyaretine giden, öldüğünde cenazesini kaldıran ve komşusuna asla eziyet etmeyen erdemli şahsiyetli olarak tanımlar Bunlar, aynı zamanda komşunun komşu üzerindeki haklarıdır
Dilimizde yine “Komşu komşunun külüne muhtaçtır” benzeri deyimler, komşuluk ilişkilerinin anlamını ve boyutlarını göstermek bakımından önemlidir.
Kötü komşuluk ilişkileri; sürekli rahatsızlık, güvensizlik ve yalnızlık hissi uyandırır. Kötü insanlar daima yalnız kalmaya mahkûmdurlar. Apartmanda ister komşuluk yapalım ya da aynı müstakil içerisinde birbirlerini rahatsız edecek sözlü ya da fiili davranışlarda bulunmamalıdırlar. Komşu olmak her hakka sahip olma hakkını vermez. Anlaşamıyor olman sana komşuna her fırsatta saygısızlık etme hakkını eziyet etme hakkını vermiyor. Herkesle anlaşmak ya da görüşmek zorunda değildir ama saygı duymak zorundadırlar.
Buna uygun olarak söylenmiş atasözümüz var, “Ev alma, komşu al” özdeyişi, komşuluk ilişkilerinin her iki yönü açısından da son derece isabetli bir tespiti dile getirmektedir
Unutulmaması gereken bir şey varsa “insanlar sonradan terbiye edilmiyor” maalesef.
Ev alma, komşu al
Bu yazı 4600 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...
Bu yazı için bir yorum yap..