Kumaşın yıpranma süresi, sürtünme katsayısına göre değişir. Döşemelik kumaş alırken, bunu göz önünde bulundurmak gerekir. Alacağınız kumaşın leke tutup tutmadığını, içinde sentetik olup olmadığını bilmeniz önemlidir. Kumaşın yıkanabilirliğini ve sağlamlığını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Seçtiğiniz kumaş, ışığa karşı dayanıklı, çabuk solmayan ve temizlenmesi kolay bir cins olmalıdır.
Bazı kumaşlara, kendini koruma özelliğine sahiptir. Kumaşlara, scotchgard ve teflon uygulamaları yapılır. Bunlar, kumaşa yanıklara karşı dayanma, leke ve su tutmama özelliği veriri. Kumaşın, apre türlerine sahip olup olmadığının bilinmesi önemlidir.
Döşemelik Kumaşların Bakımı:
Leke olan yerleri ıslak bezle ve saf sabun kullanarak silin. Ardından durulayın. Çamaşır suyu veya deterjan kullanmayın.
Saç kurutma makinesi ile fazla yaklaştırmadan kurutun.
Sık sık elektrik süpürgesiyle tozunu alın.
Koltuklarınızı direkt güneş ışığına maruz bırakmayın.
Doğru bakım, kumaşlarınızın ömrünü uzatır.
Doğal Kumaşlar:
İpek: Çok yüksek ısıda yıkanmalıdır. Düşük ısıda ve buharsız ütülenmelidir.
Pamuklu: Çabuk kırışır ama ütülenmeye dayanıklıdır. Renkli pamuklu kumaşların ilk yıkamasını tek başına yapın. Yüksek ısıda çekme yapar.
Keten: Çabuk kırışır. Elde soğuk su ile yıkayın.
Yün: Sıcak suyla yıkandığında çeker. Asarak kurutulmamalıdır.
Sentetik kumaşlar: Polyester, naylon, lycra gibi sentetik kumaşları ılık suda yıkamalısınız. Kolay yanarlar. Düşük ısıda buharsız ütülenmelidir. Kolay buruşmazlar.
Suni kumaşlar: Asetat, Rayon ve Viskoz suni kumaştır. Bu tür kumaşlar yumuşaktır. Kolay renk atmazlar. Kolay yanan bu kumaşların nem emme kapasitesi düşüktür.