Milletvekilleri Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den bedelli askerliğin çıkarılmasını istedi. Taleplere kapıyı kapatmayan Gönül, “Söz Başbakan’da. O ne derse onu yaparız” yanıtını verdi.Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 29 Nisan 2009’da düzenlediği toplantıda bedelli askerlik konusunda şunları söylemişti: “Eğer, o sene askere giden yükümlü talebi, müracaat eden personel talebi bizim ihtiyacımızdan fazla olursa uygulanabilir. Silahlı Kuvvetler’in ihtiyacını karşılayamama durumunda, bizim TSK olarak bedelli askerlik uygulamasını düşünmemiz söz konusu değil.
Bir de bunun moral boyutu var. Türkiye terörle mücadele ediyor. Terörle mücadele devam ettiği zaman kimse bedelli askerliğe ‘evet’ diyemez. Biz bunu insanımıza nasıl anlatırız? Dokuz tane vatan evladı şehit oluyor, öbür tarafta 7500 Dolar, 10 bin Dolar ödeyerek diğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da askerlik yapmayacak.
Bunu izah edemeyiz. Türkiye’de bu terör sorunu devam ettiği müddetçe bu olaya herkesin doğru bakması lazım. Bedelli askerlik uygulaması söz konusu değil. Türkiye’nin gündeminde değildir ve ileriki dönemde de gündemde olma ihtimali yoktur.”
GELİR SAĞLAMAK İÇİN KABUL EDİLDİ
Tartışma konusu olan bedelli askerlik uygulaması son olarak Gölcük ve Düzce depremlerinin ardından 1999’da uygulanmıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, deprem nedeniyle darboğazda olan Türkiye için kaynak yaratmak amacıyla hükümete bedelli askerlik yasasını önerdiklerini açıklamıştı. Genelkurmay olarak bedelli askerlik yasasına aslında sıcak bakmadıklarını belirten Kıvrıkoğlu, “1987 ve 1992’de sıcak bakmadık. Biz ‘parası olana tezkere, olmayan askere’ anlayışına karşıyız. Ama bugün ülke darboğazdan geçiyor. Buradaki amacımız bu darboğazdan geçerken ülkemiz için kaynak yaratmaktır” diye konuşmuştu.