Nif Adında bir gelinin adını taşıyan köyün: Eski Adı Nif köyü, Halen de Nif olarak aranan, bilinen Arpacık (Nif) Köyü: 1960-1961 yıllarında, Adı yunan kökenli olması nedeniyle, bir mahallesinle adını değiştirilmiştir. Arpacık mahallesininin adını ise Nif Mahallesi olarak, Köyün adını da ARPACIK (Nif) Şeklinde değiştirilmiştir. O günden beri Arpacık (Nif) köyü olarak resmiyette işlem yapılmaktadır.Ama bu isme çevre köyde yaşayanlar alışamamışlardır. Halen ısrarla İsmi Arpacık olmasına rağmen Nif köyü diye aramaktadırlar. burayı Nif olarak belirtmezsen çoğunlukla tanınmamaktadır. Hatta basında burayı sanki birkaç köymüş gibi nif Arpacık köyleri diye tanıtmaktadırlar.
Yılından evvel süresi bilinmeyen bir zamandan bugünkü Pırnaz köyü kaza, bugün ARPACIK ( NİF ) in Bağlıca mahallesi de Pırnaz kazasına bağlı bir köydür. Bağlıca nın köy olduğu zamanda Çerdin Mahallesinde Sarı çizmeliler namında alevi olduğu zannedilen bir kabilenin yaşadığı söylenmektedir. Bağlıca, Hisarcık, Kazalık, Mout, Bayıldım, Kıloluk ve Kayadibi semtlerinde oturanlarında İslam olduğu ve oralarda kütük evler içinde yaşadıkları oradaki mezarlıklardan anlaşılmıştır. Şemsi deresi adıyla anılan derenin yakınında tutma hoca ile çocuk okuttuğu ve hoca olarak Hacı sait ve Ömer Ali Demirezen in dedesinin çalıştığı söylenmektedir.
ARPACIK KÖYÜ NİF ADINI NEREDEN ALDI:
Yaklaşık 1232 ve 1317 yılları arasında köyde yaşamakta olan bir aile bulunmaktadır. Bu ailenin Baba ve oğlu Yemen Harbine katılır. Yemen harbinden dönmezler.
Kaynana ve Nif adındaki gelin yalnız kalırlar. Daha sonra köye göçebe diye adlandırılan dört hane katılır. Bunlar Her biri bir subaşına otururlar. Şimdiki hane no su 1.2.3.4 olanlar.
Bu şahıslar köye yerleşmek isterler. Zaman zaman hane sayıları artar ve köyde bulunan Nif adındaki gelinin ismini verirler bu köye. Bu Nif ismindeki gelin ve Kaynanası, Bu şahıslar tarafından rahatsız edilirler. Nif adındaki gelin ve kaynanası Şimdiki Gedre mahallesine taşınırlar. Oraya yerleşirler.
Gedre de bir gün hasat zamanı, Gedre ovasının tamamı ekilmiştir. Kaynanası harman tınasını savururken yaşlı bir adam gelir.
— Kızım ben çok acıktım.
— Bir avuç buğday verir mi sin?
Der. Yaşlı kadın bu kişiyi köyden biri zannederek, şöyle söyler:
— Siz bana köyde rahat vermediniz.
— Buraya da mı geldin?
Diyerek elindeki yabayı adamcağıza vurmak ister. Adamcağız sırtını döner, tınasın ucuna basar.
— Allah dağ taş etsin.
Diyerek, üç adım atar ve gözden kaybolur. Kadın farkına varır. Kızım gelen Hızır Aleyselammış. Diyerek gelini Nif i uyarır ama iş işten geçer. Ertesi gün sabah olur. Harman yerine geldiklerinde Tınas ve savurdukları buğday çeçi Dağ taş olmuş. Tınas ın ismi; Tınas Tepe Çeçin ismi Çeç Tepe olarak kalır. Bu tepeler şimdi mevcut olup aynı adla adlandırılırlar.
Tınas Tepenin ucundaki Ayak izi Hasan Çetin Adında bir şâhısa ait tarladır. Birkaç dönümdür.
Yine Gedre mahallesinde bulunan Baş muar diye adlandırılan çeşmeden Gedre nin ¾ ü sulanırmış. Bir gün kaynana ve Nif adındaki gelini çamaşır yıkamak için, çeşme başın gelirler. Halkalı kazan ateşe konur. Peştamalı yümelik taşına koyar. Elindeki tokuçla vurmaya başlar. Bu arada yine bir adamcağız gelir. Bitkin halde,
— Kızım bana bir alavurt (kabakla) su verir misin?
Der adamcağız. Kadın ise Çamaşır yıkayan kadının yanına gelinmez bilmiyor musun diyerek elindeki tokucu adamcağıza kaldırır. Vurmak ister. Adamcağız elindeki asayı suyun çıktığı yere üç kez sokup çeker. Ardından şöyle deyiverir.
— Allah içeceğiniz kadar su bıraksın.
Diyerek ortadan kaybolur. Çamaşır biter. Akşam olur. Eve giderler. Sabah kalktıklarında çeşmeden gerçekten içecekleri kadar su akıyor muş. Kaynana Nif Adındaki gelinine; Eyvah kızın buda Hızır Aleyselem mış. Der. Sonra Nif adındaki gelinine:
Bizim burada yaşamamız haram oldu. Buradan gidelim dedi.
Burada bulunan arazilerinin tamamını bir vakıf a bağışlayıp köyü terk ederler. Köylülerin bir kısmı hala bu vakıf ile tarlalarını çözme telaşı içindedir. (Bu vakıf arazileri üzerinde açıklamalarımız olacak bu sitede takip ediniz)
Köyümüzü adı Nif adındaki gelinin adından dolayı eskiden Nif dir. Ama köylüler çoğaldık sıra nif arpacık olsun derler. Köy ikiye bölünür. Köyün bir mahallesine Arpacık Mahallesi köyün adı Nif köyü denir.
1960 yılına kadar Nif köyü olarak bilinen köyümüz. Bu yıllarda yabancı kökenli bir isim diyerek. Köyün ismini Arpacık köyü olarak değiştirmişlerdir. Arpacık olarak bilinen mahallesi de Nif Mahallesi olarak değiştirilmiştir. Köyümüzün adı Nif Gelinin adında geldiğinden mi bilinmez. Unutulmamıştır. Köyümüzün adı resmiyete Arpacık köyü olmasına karşın halen çevrede Nif denmeyince bilinmiyor. Köy ve çevre tarafında kabul görmemiştir. Bu sebepten olacak ki köyümüze Nif Arpacık köyleri diye bir yanlışlığı da yapmaktadırlar. Minibüsler de Nif- Arpacık köyü, konağında (Nif)Arpacık köyü, diyerek yazar.
Bilgi Kaynağı: Mehmet Türkmen(Plak) Anlatır.
Anladıklarını Ramazan Türkmen Kâğıda yazar.
Yayınlaması için, Öğr. Nevcivan Ekiz e verir.
Emeği geçenlere biz de teşekkür ederiz.
Alieren