Tiroidiniz tembelse işiniz gerçekten zor.Genç kız ve kadınlarda ergenlik dönemine geçiş, gebelik ve gebelik sonrası dönem, menopoz başlangıcı veya ameliyat sonrası dönemler veya ruhsal travmalar, akut anksiyete atakları, depresyon, panik bozukluk gibi ruhsal hastalıklarda bağışıklık sistemi de durumdan etkileniyor. Bağışıklık cevapları sapıtıyor, (özellikle genetik bir eğilim de varsa) acayipleşiyor. Anormal bağışıklık yanıtları ortaya çıkıyor. Bu gelişmeler tiroid bezine hasar verebiliyor. Bu hasarın ağrısı, sızısı, ateşi veya başka bir sıkıntısı da olmuyor. Sonuçta gözden kolayca kaçıyor. Tiroid yetmezliği oluşsa bile çoğu zaman çok geç bir aşamada fark ediliyor.
Bu nedenle tiroid hormonlarının üretiminin azaldığına işaret eden belirtilerin iyi bilinmesi gerekiyor. Bu belirtilerin en önemlileri şunlar:
* Birdenbire başlayan ve şiddeti kabızlık,
* Saç dökülmesi, kırılması, ince ve kalitesiz, canlılığını kaybetmiş bir saç gelişimi,
* Sürekli üşüme,
* Kilo almada ve vermede zorlanma,
* Ciltte solukluk, özellikle ayak ve yüzde soluk-mumsu bir cilt yapısının ortaya çıkması
* Varlığını her gün biraz daha hissettiren yorgunluk hali
* Âdet düzensizlikleri, periyot süresinin kısalması, seyrek adet görmeye başlamak
* Cinsel istekte azalma
* Uzun uykulardan bile yorgun uyanmak
* Depresyonla karıştırılacak düzeyde bir bitkinlik, halsizlik, yorgunluk, isteksizlik durumu
* Unutkanlık yakınmasının başlaması
* Varlığını her gün biraz daha hissettiren kas ve eklem ağrıları.
Kadınların demire ihtiyacı var
ÖNEMLİ-Kadınlarda demir eksikliği probleminin daha sık görülmesinin birçok sebebi var. En önemlisi her ay tekrarlayan periyodik kanamalarla kaybedilen demir çoğu kadının besinlerle yerine koyamamasıdır. Periyodik dönemlerde beklenenden fazla kan kaybı olursa, periyot biraz ağır seyreder veya uzarsa demir kaybı artar, yerine konulması gereken demir miktarı çoğalır.
İkinci neden beslenme ile ilgili sık yapılan bir hatadır. Kadınlar daha az kırmızı et tüketir. Bu yanlışı vejetaryenlik de körüklüyor. Oysa kırmızı et çok zengin bir demir kaynağı. Bazı kadınlar kilo almamak veya kolesterollerini yükseltmemek gibi nedenlerle de etten uzak duruyor ki bunların hiçbiri doğru değil. Yeteri kadar kırmızı et yemezseniz er veya geç bir süre sonra demir eksikliğine yakalanma ihtimaliniz var. Bunun bir nedeni de bedeninizin etten aldığı demirden sebze, meyve ve tahıllardan aldığına oranla daha iyi yararlanmasıdır. Beslenme uzmanları vücudunuzda yeteri kadar demir olsa bile etten alınan demirin bir şekilde depolandığını söyleyip dursa da onları pek dinleyen yok. Oysa demir depolarınız doluysa bitkisel yiyeceklerden kazanılan demir kullanılmadan atılıyor.
Kadınlar günlük demir ihtiyacını düzenli karşılamak bakımından erkeklerden daha hassaslar. Bunun nedeni de periyodik dönemlerdeki kan kaybıdır. Günlük demir ihtiyacı erkekler için 8 mg civarındayken kadınlarda 18 mg.ı buluyor. Durum ancak menopoz sonrası dönemlerde erkeklerle eşitleniyor. Özetle sağlıklı bir erkekte veya menopoz dönemindeki bir kadında demir eksikliği nadiren görülüyor.
Benim önerim kadınların âdet dönemlerinde daha fazla kırmızı et yemeleri, demir yönünden zengin sebzelere (özellikle yeşil yapraklı sebzeler), meyve ve tahıllara ağırlık vermeleridir. Eğer kolesterol probleminiz yoksa kırmızı et yerine karaciğer, dalak gibi iç organ etlerinden de faydalanmayı düşünebilirsiniz.