Erken çocukluk dönemi, öğrenmeyi kolaylaştıran etkenlerden biri olan ilgi ve merakın yoğun olduğu bir dönemdir. Bu dönemde bilgisayar kullanımının çocuklar için yararlı olduğu görüşü de giderek benimsenmiştir. Teknolojinin uygun koşullarda ve uygun yazılımlarla kullanılması, çocukların özellikle dil ve bilişsel gelişimlerini olumlu etkilemektedir.
Bunun yanı sıra bilgisayarlar çocuklarda sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim ve öğrenmeye eğilimi de güçlendirirler. İyi hazırlanmış bir eğitim programı içerisinde yer alan bilgisayar eğitimi, zihinsel, dil, sözlü ve sözsüz yetenekler, kavram gelişimi, problem çözme becerisi, uzun süreli hatırlama ve el becerilerinin gelişiminde etkili olmaktadır.
Çocukların gelişim özellikleri dikkate alınarak hazırlanmış programlarla bilgisayar, sadece çocukların teknolojiyle tanıştırmada uygun bir yol değil aynı zamanda çocukların yaratıcı yönlerini harekete geçirmeyi ve yeni yöntemler geliştirmelerini sağlayan bir araç olarak kullanılmaktadır. Çocukların öğrenmelerini sağlayan nitelikli bir araç olan bilgisayarlar asla tek başına yeterli değildir. Çocukların öğrenmek için gerçek deneyimlerden yararlanması gerekmektedir.
[ad#ad-1]
Eğer çocuğunuz evde bilgisayar kullanıyorsa nelere dikkat etmelisiniz?
Çocuğunuzu bilgisayar başında yalnız bırakmayın ya da sık sık yanına gidip denetleyin.
Kullanacağı yazılımları seçerken çocuğunuzun yaşına ve gelişim seviyesine uygun olanları seçin. (Bu yazılımlar; çocukların kullanımı için kolay olmalı, yönergeler çocuk tarafından anlaşılmalı, dönütler içermeli, eğitsel nitelikte olmalı, konuyu aşama aşama öğretmeli, tekrarlara yer vermeli, çocuklara belli becerileri (eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcılık vb…) kazandırmaya yönelik olmalı, renkli grafikler içermeli yazılı bilgi az olmalı, dikkatleri çabuk dağıldığından çocuk için heyecan verici durumlar yaratmalı…)
Çocuğunuzun bilgisayar başında saatlerde oturmasına göz yummayın. Onun bilgisayar başında ne kadar zaman geçirdiğini izleyin, buna bir sınır koyun ve bu sınıra bağlı kalın.
Bilgisayarı çocuğun yatak odasına koymayın. Herkesin kullanımına açık ortak bir alana koyabilirsiniz.
Bilgisayarlarda film izlemesine müsade etmeyin, çünkü yaklaşık iki saat boyunca küçük ve çok yakın mesafede olan bir ekrana bakması gerekecektir.
Sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için, çocuklar değişik etkinliklere katılmalıdırlar. Çocuğunuzu hem fiziksel hem de zihinsel olarak uyaracak etkinliklere yöneltin.[ad#ad-1]