Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Çocuklarda boğulma sebepleri..
Bu yazı  1.9380 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

bogulma

Boğulmalar, suda boğulma başta olmak üzere taneli gıda ve besin maddeleri ile yabancı cisim yutmalarından dolayı meydana gelen boğulmalar, yanlış yatış, duruş sebebi ile, havasız kalarak boğulma ve diğerleri olarak sıralanabilir. ABD’de yılda ortalama 8000 boğulma olayı meydana gelmekte ve bunun %40’ı 4 yaş ve altı çocuklarda görülmektedir.
Alacağınız önlemlerle çocuğunuzu boğulma tehlikesine karşı koruyabilirsiniz

Suda Boğulmalar
Suda boğulmalar; banyo küvetleri, evde kullanım için biriktirilen suların doldurulduğu geniş kaplar, kovalar, tuvalet klozetleri, bahçede yağmur ve/veya sulama alanları ile oluşan havuzcuklar ile özellikle yüzme havuzları sebebiyle kaynaklanmaktadır.

Çocukların suda oynamayı sevmeleri, 4-5 yaşlarına kadar sudan korkmamaları, özellikle hiçbir tehlikenin farkında olmayan 1-3 yaş arası çocukların (ki bu yaşta hiç yüzme kabiliyetleri yoktur) iç güdüsel olarak sıcak banyo küvetlerine, yüzme havuzlarına, büyük su birikintilerine atlamaları, onları boğulma riski ile karşı karşıya bırakmaktadır.
Suda boğulma aniden, 5 cm. suyun üzerindeki su birikintilerinde meydana gelmektedir.

Alınacak Önlemler;
-Banyoda bebek bir an bile yalnız bırakılmamalıdır. Telefonu ya yanınıza almalısınız ya da cevap vermemelisiniz.
-Suyun içinde bebek, yetişkin harici diğer çocuklara emanet edilmemelidir.
-Birikmiş su dolu kovanın yakınında bebek bırakılmamalıdır.
-Vantuzlu küvet oturakları güvenli olmadığından kullanmayınız. Aniden ters dönebileceğinden tehlike yaratabilmektedirler.
-Bebeğin içine düşmemesi için klozet kilidi kullanın.

Havuzda Güvenlik:
Çocuklar suyla oynamaktan çok hoşlanırlar. Dolayısıyla mutlaka bu konuda da önlem alınmalıdır. Boğulmaların %90’ı evlerin müstakil havuzunda meydana gelmektedir.  3 yaşından itibaren çocuğunuza yüzmeyi öğretmelisiniz. Ancak yüzme dersi almış olsa dahi kontrolsüz düşmeleri durumunda çocuklar 6 yaşından sonra kendilerini kurtarabilecek yetiye sahip olabilmektedir.
-Bahçenizde havuzunuz varsa havuzun etrafını 1 2 m. Yüksekliğinde çocuğun açamayacağı şekilde kilidi olan özel havuz bariyeri kullanılmalıdır.
-Havuzdaki oyuncakları çocuk almak isteyebileceğinden içinde oyuncak bırakılmamalıdır.
-Şişme kolluk, simit gibi aparatlar çocuk güvenliği açısından hiçbir şey ifade etmemektedir. -Şişme havuzların kullandıktan sonra suyu boşaltılmalıdır.
-Çocuğunuza, suyun içinde koşulmaması gerektiği, bir başkasını suyun içinde itmemesi gerektiği, bir başkasının üzerine atlamaması gerektiği, fırtınalı, dalgalı kötü havalarda yüzülmemesi gerektiği gibi sudaki kuralları öğretmeliyiz.
-Havuzun yakınında telefon bulunmalı ve acil durum telefonlarını kolay ulaşılabilir şekilde tutulmalıdır.
-Havuzun kenarında ve sahildeyken çocuğunuzu daima gözleyiniz.-Sudan korkmamasını yüzmeyi kolay öğrenmesini sağlayan, suya ne şekilde düşerse düşsün başının hep yukarıda kalmasını sağlayan çocuk güvenlikli yüzme mayoları kullanılmalıdır.

Taneli Gıda ve Besin Maddeleri
Çocuğumuza vereceğimiz besinler çocuk için boğulma tehlikesi yaratabilir. Küçük çocukların tüm dişleri henüz tamamlanmadığından dolayı büyük parçalı objeleri parçalayıp çiğneyemezler.

Alınacak Önlemler;
-Çocuğunuzun yemeğini oturarak yeme alışkanlığını edinmesini sağlayın,
-Arabada şeker, lolipop yemesine ve sakız çiğnemesine izin vermeyin ve eline yiyecek herhangi bir şey vermeyin.
-4 yaş altı çocuklarda soluk borusunu tıkayabilecek,
-Sert besinler; her türlü kuruyemiş, ay çekirdeği, çekirdekli karpuz, çekirdekli vişne, çiğ olarak havuç, kereviz, bezelye, patlamış mısır, sert şeker, çiğ parça olarak elma, armut çocuğu kesinlikle verilmemeli, sert besinleri rendeleyip yada püre haline getirip verilmelidir.
Bazı yumuşak besinlerde; küp şeklinde kesilmiş peynir, sosis, üzüm boğulma tehlikesi yaratabileceğinden ince ince dilimlenerek, varsa kabuğu çıkarılarak verilmelidir.
– Büyük abi-abla kardeşine sert bisküvi veya şeker vermemesi konusunda eğitilmelidir.

Yabancı Cisim Yutmaları  – Oyuncaklar, balonlar ve küçük objeler
Yeni doğan ve küçük bebeklerde gırtlak kasları henüz gelişmediğinden ve küçük soluk borusuna sahip olduklarından dolayı yüksek boğulma riskine sahiptir. 1 yaş üstü bebeklerde buldukları objeleri ağızlarına attıklarından dolayı risk altındadır.
0-4 Yaş arası çocuklar çevrelerini buldukları objeyi ağzına atarak keşfederler. Bu onların doğal gelişimlerinin gereğidir. Ve engel olunmamalıdır. Ancak bebeğin 4 aylık olmasından itibaren ulaşabileceği çevre güvenli hale getirilmelidir. Çünkü 6 yaş öncesi çocuklarda tehlike kavramı oluşmamaktadır. Ve kendisine zararlı olabileceğini değerlendirme yetisi oluşmamaktadır. Örneğin 2 2.5 yaşındaki bir çocuk, kendisi için yutmanın ne kadar zor olacağını düşünmeden ağzına büyük objeleri atabilir.
Boğulmalara gıda maddelerinin dışında madeni para, bilye, küpe vida, küçük saat pilleri, patlamış balonlar gibi objelerden dolayı yabancı cisim yutmaları sebep olabilmektedir. Yabancı cisim sebebiyle boğulma tehlikesinde yabancı objenin soluk borusunu tıkaması ve çocuğun nefes almasını önlemesi ile meydana gelmektedir.
ABD’de yılda çoğu çocuk, 2800  kişi yabancı cisim yutmaları sebebiyle boğularak hayatını kaybetmektedir. Çocukların 2/3’ü 3 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır. %70’inin oyuncaklar ve çocuklar için tasarlanmış objeler sebebiyle meydana gelmiştir.

Alınacak Önlemler;
-Aileler ve bakımından sorumlu yetişkinler,  ellerinizin ve dizlerinin üzerinde yer döşemesini, halıların altını, uzantıda ulaşabileceği yerleri, boğulma tehlikesi yaratabilecek küçük objeler bulunup bulunmadığı kontrol etmeli, varsa ortadan kaldırılmalı, zemin düzenli olarak süpürülüp temizlenmelidir. Oyuncak bebeklerin aksesuarları, bozuk para, çengelli iğne, ataç, zımba teli, küçük saat pilleri, kırılmış boya kalemleri, yüzük, küpe, yaka iğnesi gibi takılar, şişe kapakları, küçük buzdolabı magnetleri, küçük silgi ve kalemtıraş, küçük kırılabilir-küçük parçalara ayrılabilir objeler çocuğun ulaşamayacağı şekilde tutulmalıdır.
-Küçük çocuklarda yabancı obje nedeniyle boğulma vakalarında oyuncaklar önde gelen sebeplerdendir. Bu kazaları önlemek için büyük çocuklar için uygun olan oyuncaklar için, “3 yaş altı çocuklar için küçük parça içermektedir” uyarısının yazılı olması yasal olarak zorunlu hale getirilmiştir. Oyuncakların uygun olduğu yaş bilgisi de oyuncak seçerken aranmalıdır.
-Boğulma tehlikesi yaratabilecek oyuncakları çocuktan uzak tutmalı, oyuncak alırken ambalajın üzerinde yazan tavsiye edilen yaşa göre seçilmelidir.
-Patlamış balon parçacıkları da çocuklar için boğulma tehlikesi yaratabilmektedir.
Balonları yetişkinler  şişirmelidir.
-Genel olarak bir oyuncak büyük olabilir fakat ayrılabilir küçük parçalar içerebilir. Veya büyük kardeş küçük parçalar içeren oyuncaklarla oynayabilir. Bu durumda çocuk devamlı olarak izlenmeli veya başka bir alana götürülmelidir.  
-Çocuk için tehlike yaratabilecek kibrit, elektrikli aletler, kumanda aletleri veya cep telefonu gibi çıkabilir parçalar içeren objelerin çocuğun ulaşamayacağı şekilde bulunduğundan emin olunmalıdır.
-Ebeveyn çantasında; anahtar, tükenmez kalem, bozuk para, ruj  gibi çocuk için tehlikeli bir çok obje olabilir. Dikkat edilmelidir. Bu tür objeleri başka bırakabileceğiniz mutfaktaki tezgahın üstü, masanın üzeri, kapının yanındaki mobilya ünitesi üzeri gibi yerlere çocuk çok kısa süre içinde ulaşabileceğinden tehlike yaratabilir.
-Pişmemiş fasulye nohut gibi besinleri, bozuk para, düğme, patlamış balonlar ile  oynamasına izin verilmemelidir.
-Çengelli iğne çocuğun ulaşamayacağı şekilde tutulmalıdır.
– Emziğin yumuşak kısmı tutma kısmına sağlam olarak tutturulmuş olduğunu kontrol edilmelidir.
-Peluş oyuncakların göz ve burunlarının sağlam bir şekilde monteli olduğu kontrol edilmelidir.

Havasız Kalma Sebebi İle
Havasız kalma sebebiyle olan boğulma tehlikesini alacağınız önlemler ile önleyebilirsiniz.

Alınacak Önlemler;
-Şiltenin, yastığın üzerindeki ambalaj poşetleri çıkarılmalıdır.
-Yatmadan önce çocuğun önlüğü, kurdele veya bağcık giysileri üzerinden çıkarılmalıdır.
– 1 yaş altı çocuklarda yastık kullanılmamalı, daha büyük çocuklarda da ince, sıkı bir yastık kullanılmalıdır.
-Perdelerin sarkan ipleri çocuğun karyolasından uzak ve ulaşamayacağı şekilde tutulmalıdır.
-Pudra çok dikkatli kullanılmamalıdır. Çocuğun ciğerlerine kaçabilir.
-Karyolasının parmaklıklarının arasındaki dikmelerinin aralıkları 6.5 cm den büyük olmamalıdır.
-Plastik poşetler başına geçirebileceğinden veya kopartıp ağzına atabileceğinden çocuğun ulaşamayacağı şekilde tutulmalı, kuru temizleme koruyucu poşetlerini eve sokmadan çıkartıp düğümleyip çöpe atın.

Yanlış Yatış-Duruş Sebebiyle Boğulma:
Çocuğun yatış şeklinden kaynaklanan boğulmalardır.

Alınacak Önlemler;
-Bebeği hiçbir zaman yumuşak bir yüzey üzerine yüz üstü yatırmayın,
-Bebeğin karyolasının içinde yumuşak örtü, battaniye, yastık, doldurulmuş peluş oyuncak bırakılmamalıdır.
-Şiltenin karyolaya uygun ölçüde  olduğundan ve karyolaya sıkı sıkıya girdiğinden emin olun. Bu bebeğin karyola ile şilte arasına sıkışmasını önlemek içindir.
-Şiltenin çarşafının şilteye gergin olarak yayıldığından emin olunmalıdır. Bu çarşafın yerinden çıkıp bebeğin başına dolanmasını önler.
-Bebek yetişkin yatağında yatırılmamalıdır.

Hazırlıklı Olun!
Acil durumlarda gerekli olabilecek çocuk doktorunun, zehir danışma merkezinin, anne babanın, telefon numaralarını telefonun yakınında bulundurun.
Bebek CPR’ ı ile heimlich manevrasını öğrenin.
Kapsamlı bir ilk yardım çantası edinin.
Duman ve karbonmonoksit dedektörü edinin.

Benzer yazı eklentisi bulunamadı.
Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri