Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Hangi yaşta hangi oyuncak ?
Bu yazı  5160 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...


Alacağınız oyuncak, bebeğinizin içinde bulunduğu gelişim dönemine uygun olmalıdır. Kendisinden küçüklere uygun olan bir oyuncak ilgisini çekmeyebileceği gibi daha büyükler için tasarlanmış bir oyuncak da becerilerini aşarak cesaretini kırabilir.

0 – 6 ay
Zamanının büyük bir bölümünü uyuyarak geçiren yeni doğmuş bebeğiniz için uyku, gelişimi açısından çok önemlidir. Verimli bir uyku için, bebeğinizin uyku alışkanlığı kazanmasını zorlaştıran tüm faktörleri ortadan kaldırmalı, ona rahat ve güvenli bir ortam yaratmalısınız.
O uyurken odasını hafifçe aydınlatarak onun karanlıktan korkmasını önleyecek ve yumuşak müzikler çalarak sakinleşmesini ve uykuya daha kolay ve huzurla dalmasını sağlayacak uyku arkadaşları bu konuda size çok yardımcı olacaktır.

6 – 12 ay
Üç aylık olmasından itibaren bebeğiniz cisimleri kaldırma yönünde ilk denemelerini yapar, altıncı ayda ise tüm avucunu kullanarak cisimleri kavramaya başlar. Bu dönemde duyu organları gelişir. Bu nedenle farklı kumaş ve şekillerdeki oyuncaklarla oynaması, onun dokunma duyusu ve kavrama yeteneği açısından oldukça faydalıdır.
İçi içe geçebilen kaplarla veya farklı boyda ve şekildeki kutularla oynaması bebeğin birçok beceriyi geliştirmesini sağlar. Onları birbirine vurarak, iç içe koyarak, kuleler yaparak renklerine göre ayırarak, altlarına bir şeyler saklayarak bebeğinizin hem el becerileri, hem de hayal gücü gelişir.
Sesli oyuncaklar, bu dönemde çocuğun oldukça ilgisini çeker ve duyma duyusunu geliştirir. Bu sebeple farklı sesler çıkaran ve çocuğun sebep sonuç ilişkisi kurmasını sağlayacak oyuncaklar onun için çok yararlıdır.
Bebeğinizin uzanma ve ulaşma isteği geliştikçe, bu dürtü onu emeklemeye iter. Elleri ve dizleri üzerinde kendini kaldırarak ileri geri hareket etmeye çalışacaktır. Bu egzersize devam ettikçe eller ve ayaklar birbirine uyumlu olarak hareket etmeye başlayacak ve bebeğinizin emekleme becerisi giderek artacaktır. Bu süreçte onu teşvik edecek, peşinden emekleyebileceği hareketli oyuncaklar onun gelişimine destek olacaktır.

12 – 24 ay
Bebeğiniz ilk adımlarını atmaya başladı değil mi? Onu yürüme konusunda cesaretlendirmek için bazı oyuncaklardan yararlanabilirsiniz. Onu ayakta durmaya teşvik edecek veya acemi adımlarla peşinden yürümek isteyeceği hareketli oyuncaklar onun için teşvik edici olacaktır.
Bu dönemde bebeğinizin el kontrolü de iyice gelişir. Başparmağını ve işaret parmağını kullanarak küçük objeleri tutabilir. Farklı el ve parmak hareketleri yapmasını sağlayacak oyuncaklar onun için faydalı olacaktır.
Ayrıca fiziksel yeteneklerini geliştirebilecek ve kendine olan güvenini artıracak büyük oyuncaklarla oynaması da yararlıdır. İtebileceği, çekebileceği, sürebileceği ve üzerine binebileceği oyuncaklar gibi…

2 – 5 yaş
2 yaşına kadar yalnız oyun oynamayı tercih eden çocuklar için ilk arkadaşlık ilişkileri bu çağda başlar. Çocuğunuzu sık sık diğer çocuklarla bir araya getirerek onun sosyalleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Oyuncaklarını paylaşma anlayışı henüz gelişmemiş olsa da diğer çocuklarla yan yana oynamak hoşuna gidecektir.
2 yaşındaki çocuk, gerçek hayatta gerçekleştiremediği isteklerini sembolik oyunlarla gerçekleştirmeyi öğrenmiştir. Erkek çocuklarda araçlara ilgi bu dönemde artar. Kızlar da anneyi taklit oyunları oynamaya başlarlar.
Bebeğiniz biraz daha büyüdükçe (3 yaşını doldurmasıyla birlikte) artık bir birey olduğunun farkına varacaktır. Bu dönemde ebeveynlerinin yaptıklarını taklit ederek davranış kalıplarını öğrenmeye çalışır. Gerçek hayatı taklit edebileceği alet takımı, dikiş seti gibi oyuncaklar çocuğunuzu heyecanlandırarak hayata uyum sağlama yeteneğini geliştirir ve onun hayal gücünü artırır.
Bu dönemde çocuğunuzun enerjisini yararlı ve yapıcı hale dönüştürmek için onun yaratıcılığını geliştirecek oyuncaklarla oynamasını sağlamaya çalışın. Oyun hamurları ile oynaması, çocuğunuzun hayal gücünü geliştirirken, el kaslarını da güçlendirecek ve hem şekilleri, hem de renkleri öğrenmesine yardımcı olacak.

Benzer yazı eklentisi bulunamadı.
Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri