İngiltere’de Uzmanlar, Yedi Yıldır Komada Bulunan Bir Hastayla Düşünce Gücü Aracılığıyla Temas Kurmayı Başardı.
Bitkisel hayattaki hastalarla iletişim kurmayı temel alan araştırmanın sonuçları, ABD’de yayımlanan “New England Journal of Medicine” dergisinde yer aldı.
Araştırmada ingiliz uzmanların yanı sıra Belçikalı bilim adamları da yer aldı. Uzmanlar araştırma sırasında kısaca fMRı adı verilen fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme cihazından yararlandılar.
fMRı beyin tarayıcısı, toplam 23 hasta üzerinde uygulandı. Hastalardan dördünde bilinçlilik işaretleri görüldü. Emarelerin gözlendiği örnek vakalardan biri de 2003’te geçirdiği trafik kazasının ardından ağır beyin travması yaşayan bir hastaydı. Hastanın beyin faaliyetlerini bilinçli olarak değiştirerek, uzmanların sorularına “evet” ve “hayır” seçenekleriyle karşılık verebildiği saptandı.
Uzmanlar da şaşırdı
Hastada gözlenen bilinç işaretleri “babanızın adı Thomas mı” sorularla sınandı. Bu soruya hayır yanıtı veren 29 yaşındaki hasta, soru Alexander şeklinde tekrarlanınca evet yanıtını verdi. Bu sorulara “evet” ya da “hayır” yanıtları verilmesi istendi. Soruların ardından hastanın beyni fMRı cihazıyla tarandı. Hastanın beyin faaliyetlerini değiştirme suretiyle sorulara karşılık verdiği belirlendi.
Araştırmada yer alan uzmanlardan Cambridge Üniversitesi öğretim görevlisi Adrian Owen, hastanın düşünce yoluyla tüm sorulara doğru cevap verdiğini belirtti. Owen, sonuçların kendilerini çok şaşırttığını söyledi.
© Deutsche Welle Türkçe