Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Kurtuluş Savaşında Milli Çocuk Kahramanlarımız
Bu yazı  9860 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Bilindiği üzere milli mücadele eden Türk milletinin unutulmaz fevkalâde bir döneminde kadınıyla, erkeğiyle ve çocuklarıyla büyük bir mücadele verilmiştir. İtilaf Devletlerinin Türk topraklarını işgal etmesinin üzerine Mustafa Kemal’in Samsun’a 19 Mayıs 1919’da çıkması ile vatanın kurtuluşu arasındaki sürece Milli Mücadele dönemi denmektedir.

Geçen yazımızda Kurtuluş Savaşı’nın Kadın Kahramanları ve Erkek kahramanlar ve Komutan kahramanlarımızı tanıttıktan sonra şimdi de bulabildiğimiz kadarıyla Çocuk Kahramanlarımızı tanıtmak istiyoruz.

Kurtuluş mücadelesinde pek çok evladını şehit veren daha çocuk olmasına rağmen büyükler kadar ön planda olan, cephede ve gerisinde savaşa katılan çocuk kahramanların destanı büyükler kadar önemlidir. Savaşta; genç, yaşlı, kadın ve erkek ayrımı yapılmadan top yekün mücadele edildiğini birçoğumuz az çok biliyoruz.

1815 Viyana Konferansı sırasında Batılıların Hasta Adam teşhisi koyup paylaşmak istedikleri Osmanlı Devleti, 1918’de Mondros Mütarekesi şartlarına zorlanmış ve artık Anadolu’da Türk varlığına son verilmenin eşiğine gelinmişti. İşte böyle bir ortamda yedisinden yetmişine genç-ihtiyar, kadın-erkek, çoluk-çocuk bütün Türk milleti Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde bir ölüm-kalım mücadelesine girişmişti. Milli Mücadele olarak bilinen bu fevkalâde dönemde, Türk çocuklarının milli sorumluluk şuuru içerisinde gösterdikleri fedakârlık veya çektiği çileler ve eziyetler maalesef tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle sizler için kurtuluş savaşında savaşan milli çocuk kahramanlarımızın isimlerini derledik.

Bombacı Ahmet : görevi, kaledeki askerlere erzak, mühimmat ve haber taşımaktı. Buna ek olarak el yapımı bombalarla Ermeni sığınaklarına da zarar vermiştir. On yedi yaşlarında da vefat ettiği tahmin ediliyor.

Fındıklıoğlu İbrahim; Fransız işgali sonrasında şehir genelinde çatışmalar başladığında mahalledeki çetelerin başına çavuş olarak seçilen babasının emrinde çatışmalara katıldı. Fransız topçularının yoğun top bombardımanında bir şarapnel parçasıyla başından yaralandı. Çatışmalar yoğunlaştığında kadın ve çocuklar Dereli köyüne doğru çekilirken onu da beraberlerinde götürürler. Kan kaybından yolda vefat ettiğinde 19 yaşındaydı.

Çuhadar Ali; Ermeniler tarafından öldürülen 2 Türk’ün intikamını almak için yola çıkıp, 3 Ermeni çeteden ikisini öldürüp birini yaralayan ise henüz 17 yaşında şehit oldu.

Şekerci Ökkeş; Fransızların Maraş’ı işgalinde cepheye koştuğunda annesi, “Henüz küçüksün, seni hemen vururlar oğlum” dedi, “Yaşım küçük ama imanım büyüktür anne. Şehit olacaksam, vatan ve millet uğrunda şehit olacağım. Ben ölmeliyim ki düşman sizlere ilişmesin” dedi ve şehadet şerbetini içti.

Sait YalçınMülazım zade Sait daha 18 yaşındayken Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti müteşebbis heyetine dahil olur. Çatışmalara katılır. Antep’ten gelen düşman yardım birliklerinin Maraş’a ulaşmaması için çaba gösterir. Maraş kurtulduktan sonra da 250 kişilik milis kuvvetiyle Antep savunmasına katılır. Savaş kazanıldıktan sonra TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile onurlandırılır. 1987’de vefat etti.

Çuhadar AliŞehrin düşman işgaline uğraması ve Sütçü İmam Olayının akabinde 2 Türk’ün Ermeniler tarafından öldürülmesi üzerine onların intikamını almak için yola çıkıp, Mercimek te pe civarında yakaladığı 3 Ermeni çeteden ikisini öldürüp birini yaraladı. Henüz 17 yaşında şehit oldu.

Etlioğlu Ahmet DuranGenç ve atik olması dolayısıyla en tehlikeli görevlerde kendini en öne attı. Savaşın ilk günlerinde düşmanın attığı kurşun ile topuğundan vuruldu. Arkadaşları tarafından hastaneye kaldırıldı. Savaş yıllarının ardından Ankara’ya çağrılarak madalyası bizzat Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından göğsüne takıldı. 1946’da vefat etti.

Kısakürekzade ŞahapFransız işgal komutanının emriyle Türk bayrağının kaleden indirilmesi üzerine babasının kaleme aldığı beyannameyi başta Ulu Cami olmak üzere şehrin büyük camilerine götürür. Böylece daha 15 yaşındayken Bayrak Olayının kahramanları arasında yer alır. 25 Ağustos 1985’de vefat etti.

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri