Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Boncukistan, Nazar köyü
Bu yazı  1.3810 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

İzmir’in Kemalpaşa İlçesine bağlı, 250 haneli yemyeşil bir doğada yer almış NAZAR köyü…

Nazar köyü, 2-3 yıldır görmeyi çok istediğim bir yerdi. Bu yıl (2018) Mayısın ilk haftası arkadaşlarımla gitmek kısmet oldu. Ve tesadüfen bir festivalin içinde bulduk kendimizi. Ege Bölgesinden katılan sanatçıların gösterilerini izledik, şarkılar dinledik. Yemeklerinden tattık. Mevsimin ilk kirazlarını dallarından koparıp yedik.

İlk molamızı, köyün ana caddesinde, hediyelik eşya satan dükkanları gezdikten sonra kahve ve çeşitli yöresel yemekler sunan bir aş evinde verdik. Bu mekan bir aile işletmesiymiş. Herkesin bir görevi varmış. Kapıda bizi yöresel giysileri ile karşılayan Erdal Duman ile yaptığım konuşmada, satılan hediyelik eşyalar, yemekler ve diğer hizmetlerin de bütün köy halkının çalıştığını, dışarıdan yardım almadıklarını, her şeyi el birliğiyle Köy halkının üslendiğini ve geçimlerini bu şekilde kazandıklarını anlattı. Hemen hemen herkes akrabaymış. Erdal Duman’a gösterdiği misafirperverlik ve verdiği bilgiler için teşekkür ederim.

Mis gibi kokan sokakları, kiraz, zeytin ağaçları, güler yüzlü insanları… Günümüze, gönlümüze bir armağan oldu. Nazar köyünün tanınmasında en önemli etken, orada doğup, büyümüş nazar boncuğu yapan ustaları. Yurdumuzda ve dünyada yaptıkları, benzeri olmayan nazar boncukları onların eserleri.

İbrahim Yıldırım, Boncukların Efendisi

Sizleri bilmem ama, ben yıllardır düşlediğim bir şeyin gerçek olması durumunda, çok heyecanlanır, bir an önce ona kavuşmak, görmek için aklımdaki her şeyi siler, yalnız ona odaklanırım. Nazar köyüne gitmemin en önemli nedeni de, boncuk ustalarını tanımak ve konuşmaktı. Arkadaşlarımdan izin isteyip, adeta koşa koşa aldığım adrese doğru giderken, boncukları ve onlara hayat veren kişileri görmek için sabırsızlanıyordum.

Dar bir yoldan, tepeye doğru çıktığımda, Boncuk Atölyesinin kapısını gördüğümde işte bu durumdaydım. Kapıdan içeri girdiğimde, geniş bir avluda buldum kendimi. Bir köşede el emeği, göz nuru yapılmış boncuk objeler sergilenmişti. Gelen konukların oturması için yerler hazırlanmıştı. Bir masada, semaverde hazır olan çayın kokusu, büyük bir kasede kesme şekerler, çay bardakları servise hazır bekliyordu. Tam karşımda büyük bir demir kapının ardında, ortada yer alan fırınların sıcaklığı, alevleri… “İşte düşlediğin yer burası” der gibi beni içeriye çağırıyordu.

Ustalar ocakların başında eserlerini yapmaya başlamışlardı. “Kolay gelsin” diye başlayan konuşmama, “Hoş geldiniz” yanıtını alırken, genç bir adam yanıma geldi ve kendini tanıttı. “İbrahim Yıldırım, Atölyeme hoş geldiniz” İçimden işte dedim Boncukların Efendisi… Bir süre fırınların başında, bana boncuk yapımı hakkında bilgiler verdi.

Avluya çıkıp çaylarımızı yudumlarken, konuştuk, dertleştik. İbrahim Yıldırım, 39 yaşında, 27 yıldır boncuk imalatı yapıyormuş. Duygularını renklerle, şekillerle anlatıyormuş. Üniversitelerde konuk olarak dersler vermiş. Öğrencileri olmuş. Beykoz Riva Öğümcük köyünde fırın yapmış (bu fırın hala üretim yapıyormuş). Şovlar yapmış. Bilgilerini ilgilenenlerle paylaşmış ve paylaşmaya devam ediyormuş. “Yurtdışına satış yapıyor musun” diye sorduğumda, verdiği yanıt beni şaşırttı.

Boncuk, özellikle Türk Nazar Boncuklarına yabancı ülkelerden çok istek olmasına rağmen, kendileri bu isteğe direkt olarak yanıt veremiyorlar ve satış yapamıyorlarmış. Nedeni tamamlanamayan evraklar. Çünkü istenen parayı verecek olanaklarının olmaması. Yaptıkları boncukları ancak çalıştıkları toptancılar, yurtdışına ihraç ediyorlarmış. Umarım bir gün çözüm bulunur ve emeklerini kendileri satarlar.

İbrahim Yıldırım’a verdiği bilgiler için teşekkür ederim. Sayesinde birçok şey öğrendim. Ustalarıyla birlikte, yaptıkları Nazar boncuklarında, hepsinin emeği, yüreği, imzası var. Başarılarına başarılar eklensin. Yolları açık olsun.

Nazar Boncukları arasında adeta kutsandım. Bir düşün gerçekleşmesi bu kadar güzel olabilirdi. Tanrım herkesi nazarlardan korusun…

Her gününüz dünden daha iyi olsun, Zeren Dağdeviren

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri