Geçtiğimiz aylarda devletimizin kurumsal web sitesinde soy ağacını bulma bölümü kısmı eklemesinin akabinde vatandaşlarımızca yoğun bir ilgi gördü, görmeye de belli bir kesimce hala devam ediyor. Tabi ister istemez bir eğitimci olarak bu da benim aklımda bir kaç soru işareti oluşturdu.
Vatandaşımız kendisiyle aynı zamanda yaşamamış akrabalarını neden merak eder? Öyle ya, öğrenebileceğiniz tek şey onların isimleridir. Başka hiçbir bilgiye ulaşamazsınız. Öğreneceğiniz isimler o insanlar hakkında karakter tahlili, yaşamlarında neler yapıp yapamadıklarını, eş, dost, akraba ve akranlarına nasıl davrandıklarını asla anlatmaz. Dürüst mü? Sahtekar mı? İyi bir kalbe mi sahip? Yoksa bir cani mi? Nereden bileceksiniz? Büyükbabanız Büyükannenize kraliçe gibi mi davranırdı? Yoksa ikinci sınıf insan muamelesi mi gösterirdi? Yaşamı boyunca atalarımız üretken miydi? Bunları da merak ettiniz mi hiç?
Madem tanıyamıyoruz neden adını merak ediyoruz? Hangi coğrafyadan geliyoruz hangi etnik kökenden geliyoruz bunu mu servis etmeye çalışıyor acaba devletimiz? Yoksa “Sizler mozaik bir yapıya sahipsiniz; Aslında kökeniniz bu, Türklük Algısı için birkaç gömlek büyük çok da sevinmeyin” mi diyorlar?
Türkiye Cumhuriyeti yıkılmanın eşiğinde bir imparatorluğun küllerinden doğmuştur. Kaç millet yüzyıllardır karmakarışık olduk bir düşününün sevgili dostlarım.
Hadi siz karışmadınız ve kökünüzü korudunuz öğrendiğinizde ne yapacaksınız? Kendinizi ayrıştıracak mısınız içinde yaşadığınız toplumdan? Başkasına “Oğlan veya Kız vermeyiz biz şu kökenden geliyoruz” mu diyeceksiniz?
21. Yüzyılda bu durumun ne kadar gülünç göründüğünü bir görebilseniz. Tabi ki, geçmişimiz bizim için öğrenilmesi zaruri bir nitelik taşıyor bunu bizzat bir tarihçi kimliğimle belirtiyorum. Zira biz önce “Ben Neyim?” sorusuna cevap bulalım. “Ne olacağım?” sorusuna yanıt arayalım. Bize atalarımızın adları değil niteliklerimize yakışır yaklaşımlar gerekiyor çağımızda. Bunlar için var gücünüzle gayret etmeniz temennisiyle saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Nitelikli adımları, nitelikli milletler atabilir ancak. Hüseyin Bora Çelik, Tarih Öğretmeni
06 Nisan 2018
#1
Soluksuz okudum çok güzel bir yazı emeğinize kaleminize sağlık