Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliğindeki değişiklik, Resmi Gazete’nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Ulusal ve resmi bayramlar ile tarihi günlerde yapılacak tören ve kutlamalar yönetmeliği değiştirildi, garnizon komutanları protokolden çıkarıldı.
Ayrıca, yönetmelikte 29 Ekim ve 30 Ağustos törenlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait çelengin nereye konulacağını tarif eden düzenlemeler de yürürlükten kaldırıldı. Böylece, garnizon komutanları tarafından konulan Türk Silahlı Kuvvetleri çelengi de protokol kapsamından çıkarılmış oldu. 29 Ekim cumhuriyet bayramı’ndan iki gün önce yürürlüğe giren düzenleme, ilk kez yarınki Cumhuriyet Bayramı törenleriyle birlikte uygulamaya geçmiş olacak.
Jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasıyla beraber, Garnizon Komutanlığı görevi de sona erdi. Artık jandarmanın İç Hizmet Kanunu’ndan kaynaklanan Garnizon komutanlığı ile ilgili görev, temsil, yetki ve sorumluluğu kalmamıştır. Buna göre törenlerde Emniyet mensupları ile yan yana kıdem sırasına göre yerlerini alacaklar.
Yapılan değişikliğe göre, yönetmeliğin 2. maddesinin dördüncü fıkrasının b, c ve ç bentlerinde yer alan “Garnizon komutanı” ve aynı yönetmeliğin 3. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Garnizon komutanlığı” ibareleri yürürlükten kaldırıldı.
Aynı yönetmeliğin 4. maddesinin ikinci fıkrasının b bendinin 1 numaralı alt bendinde yer alan “Garnizon komutanı” ve “Türk Silahlı Kuvvetlerine ait çelenk onun sağına” ibareleri, 3 numaralı alt bendindeki “Garnizon komutanı ve” ibaresi ile 5 numaralı alt bendinde yer alan “Garnizon komutanı” ibaresi de metinden çıkarıldı.
Yönetmeliğin 7. maddesinin ikinci fıkrasının b bendinin 1 numaralı alt bendinde yer alan “Garnizon komutanı” ve “Türk Silahlı Kuvvetlerine ait çelenk onun sağına” ibareleri, 2 ve 3 numaralı alt bentlerinde yer alan, “Garnizon komutanı ve” ibareleri ile 4 numaralı alt bendinde yer alan, “Garnizon komutanı” ibaresi ile aynı yönetmeliğin eki 1 sayılı listenin 2 numaralı sırasında yer alan, “Garnizon komutanı” ve 8 numaralı sırasında yer alan “Garnizon komutanınca tespit edilecek” ibareleri de yürürlükten kaldırıldı.
Bu uygulamaya tam olarak geçilemedi. Neden mi? Bildiğiniz üzere Garnizon Komutanlığı İç Hizmet Kanunu ile düzenlenmiştir. Oysa yönetmelik değişikliği kanunu düzenlemez. Yani kanun değişmedikçe bu husus değişmez. Sadece Jandarmanın Garnizon Komutanlığı görevi kalkmış oldu. Bunun sebebi de İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasıyla İç Himet Kanunu’na tabiliği kalmamıştır. Meğer bazı kesimler ne kadar rahatsızlık duyuyormuşlar, neredeyse davul zurna çalıp oynayacaklar. Türk Silahlı Kuvvetleri’ni bu hala getirenler utansın. Eser Ürküt.