23 Nisan törenlerini “şehitler var” gerekçesiyle iptal edilmedi. Her sene olduğu gibi bu sene de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı‘nın resmi törenlerle kutlanacağı fakat şehitlerin hatırlarına hürmeten sadece resepsiyonun olmayacağı duyuruldu. O gün öğleden sonra TBMM Genel Kurulunda 23 Nisan özel gündemli toplantı yapılacak.
23 Nisan 1920 ilk Büyük Millet Meclisi’mizin toplandığı gündür. 23 Nisan, ulusun yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gündür. Bu gün Milli Egemenlik Bayramı’mızdır. 23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine son yıllarda yabancı ulusların çocukları da katılmaya başlamıştır. Atatürk çocuklara çok değer verir, gezilerinde okullara uğrar, ders dinler, sorular sorar, “Bugünün küçükleri yarının büyükleridir” derdi.
Bizler çocukluk günlerimizi çok güzel duygular ile hatırlarız. Kutlamalar görkemli, eğlenceli, oyunlu olurdu. Hazırlıklar günler öncesinden başlardı. Şiirler ezberlenir, halk oyunlarında yer alınır, piyes&müsamereler düzenlenirdi. Anne, baba ve akrabalarımız bizi izleyecek diye çok heyecanlanırdık. Öğretmenlerimiz ayrı fedakar insanlardı. Bıkmadan usanmadan keyifle bizlere bir şeyler kazandırırlardı. İleride gururla hatırlayabileceğimiz, unutamayacağımız anılarımız zihnimizin nadide köşesinde yer alırdı bu etkinlikler.
23 Nisan Çocuk Bayramı’nın varlık sebebinin manası şehit çocuklarıdır. Kendi çocuğumuzu şefkatle bağrımıza basarken, şehit çocuklarını unutmayalım günüdür. 23 Nisan, bizim çocuklarımızın saçının teline zarar gelmesin diye, kendi canını hiçe sayan kahramanları unutmayalım günüdür. Bu gün çocuklarımıza unutamayaçağı güzel şeyler yaşatalım.
Kurtuluş Savaşı’nda sayısız şehit çocuğu öksüz ve yetim kalmıştı. Bu kutsal emanetlere sahip çıkabilmek için, bizzat Mustafa Kemal’in himayesinde 1921’de Ankara Himaye-i Etfal Cemiyeti kuruldu. Cemiyet topladığı yardımlarla şehit çocuklarına destek çıkıyordu. 23 Nisan 1924 törenlerinde Himaye-i Etfal Cemiyeti’ni Mustafa Kemal’in eşi Latife Hanım temsil etti.
23 Nisan 1929, Mustafa Kemal’in talimatıyla kutlamalar “Çocuk Haftası” ilan edilerek yedi güne çıkarıldı. Etkinlikler çığ gibi büyümüş, tüm yurda yayılmıştı. Balolar, konferanslar, anne eğitimleri, müsamereler, yarışmalar, şenlikler içeren kapsamlı kutlamaların organizasyonu, dönemin en büyük sivil toplum kuruluşu Türk Ocakları’na verildi. Türk Ocakları’nın yönetimi 23 Nisan’da çocuklara bırakarak bugünkü koltuk geleneği doğdu. Bugün çocuklar temsili olarak Cumhurbaşkanı, Başbakan, Vali, Kaymakam ve Komutan oluyorlar.
Atatürk’ün çocuklarımıza armağan ettiği bu günü çocuklarımızla dolu dolu geçirmenizi diliyorum. Bu ülkeye Cumhuriyet Yönetiminden başka bir rejim ve yönetim şekli nasip olmaması dileğiyle çocuklarımıza güzel miraslar bırakalım… Eser Ürküt.