Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Uzaktan Kumandalı RC Model Helikopter Uçurmak
Bu yazı  1.1960 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Helikopter uçurmak diğer uçak ya da araba modellerini kullanmaktan çok daha zordur ve helikopter, modelciliğin son noktası olarak bilinir. Ama zor olan imkansız demek değildir. Modelcilikte üç altın kural vardır; Emniyet, Sabır, Bilgi birikimi ve tecrübedir. En ufak bir hatanın kendinize ya da etrafınıza zarar verme ihtimali vardır.

Helikopterin ana ve kuyruk palleri çok hızlı devirler altında çalışmaktadır. Ayrıca helikopteri yerden kaldırdığınız anda devamlı bir yöne doğru gitme eğilimi içinde bulunur. Siz de kumandanızda saniyelik anlar içinde vereceğiniz komutlar ile helikopteri sabit tutmaya çalışırsınız. Helikopteri açık alanlarda, yerleşim yerlerinden uzak, diğer pilotların ve izleyici insan gurubunun emniyeti sağlanmış yerlerde uçurmak gerekir.

Uçurmak zordur ama öğrenmesi kişiden kişiye göre değişen süreç alır. Ayrıca merdivenleri birinci basamaktan başlayarak, teker teker çıkmak gerek. Kısaca bir helikopter nasıl uçar, mantığı nasıldır, üzerindeki parçalar nelerdir, ne işe yarar, elektrikli bir motor ya da patlar motor nasıl çalışır gibi elektronik ve mekanik bilgiye sahip olmak gerekir. Çünkü bu hobide kırım kaçınılmazdır. En profesyonel model helikopter pilotları bile kırım yaşayabilmektedirler.

Helikopter uçurmak, bu hobiye başlamak isteyenler ilk heyecanla olsa gerek başta çok yanlışlıklar yapmaktadırlar. Bunlardan en önemli iki neden;

1. Bu işte profesyonel kişilere danışmadan, internetten görüntü olarak hoşuna giden modeli direk almaları,

2. Hiçbir bilgi ve tecrübe sahibi olmadan aldıkları modeli hemen uçurmaya kalkmaları,

Bu hobiye girecek, helikopter uçurmak isteyen bir kişi öncelikle bilgisayar destekli simülasyon eğitimi alması gerekmektedir. Profesyonel model helikopter pilotları dahi simülasyon kullanımına uçuş yeteneklerini geliştirmeleri açısından devam etmektedirler.

En gerçekçi simülasyon programı hiçbir zaman model helikopter uçuşu ile benzerliği yoktur. Tek faydası simülasyon kumandasını kullanarak model helikopteri uçururken yön koordinasyonu olayını çözmenize yardımcı olur.

Yön koordinasyonu, kumandadaki kolları kullanarak modeli gerek kuyruk, gerekse burun size bakarken en stabil uçuşu sağlamaktır. Bu durum ilk başlarda zordur. Simülasyonda modeli kaldırması kolay ama indirmesi kolay değildir. Bu durum yeni başlayanlar için gayet doğaldır. Yine aynı şekilde modeli geri döndürmesi de kolay olmayacaktır. Bu durumlar siz simülasyon üzerinde pratik yaptıkça düzelecektir. Bir gün bir bakacaksınız ki, modeli pistten kaldırıyorsunuz, stabil uçuyorsunuz, hatta ters uçuşlar, akrobasi yapıyorsunuz en sonunda da modeli piste çok güzel bir şekilde indiriyor olacaksınız.

Simülasyon kumandası için en güzel yöntem, USB giriş kablolu kumanda olacaktır. Bu kumandayı bilgisayarınız otomatik olarak tanıyacaktır. Kullanacağınız simülasyon programında da birkaç dakika zaman harcayarak çok kolay bir şekilde kalibrasyon ve ayarlarını yapmış olacaksınız.

Simülasyonda belirli bir aşamaya gelince Coax tipi olarak bilinen çift rotorlu (üzerinde 2 çift pal takımı olan) bir model helikopter ile ilk uçuşlara başlanabilir. Bu tip bir helikopter elektrik motoru ile çalışan, çok fazla uçuş tecrübesi gerektirmeyen, iç mekanlara uygun, rüzgar olmayan yerlerde uçurması kolay, yavaş uçan, kumandanızdan vereceğiniz hatalı komutları tolere etmenize imkan veren, düşürmesi, kırım yaşanması zor bir modeldir. Başlangıç için idealdir. Kırım yaşanması halinde yedek parçaları ucuzdur. Çok fazla mekanik ve elektronik bilgi gereksinimi istememektedir.

Coax tipi helikopterde meydan turları atmayı, iniş ve kalkışları başarılı bir şekilde başardığınız zaman işin %50 sini bitirmiş oluyorsunuz. Yalnız unutulmaması gereken bir konu bilgisayarda simülasyon eğitimlerine hiçbir zaman ara verilmemesidir. Konsantrasyon kaybı bakımından 20 dakikayı geçirmemek kaydıyla her gün devam edilmelidir.

Model Helikopter Uçurmak CCPM model helikopterler patlar motorlu (yakıtlı) ve elektrik motorlu olmak üzere iki çeşittir. CCPM helikopterler, Coax tarzı helikopterlere göre uçurması daha zor, hızlı devir ile dönen ana ve kuyruk palleri olan, uçururken pilotun kumandadan çok seri bir şekilde komut verdiği, hatayı tolere imkanı zor olan, emniyetin ön planda bulundurulması gereken, kırım yaşanması halinde yedek parçaları pahalı olan, mekanik ve elektronik bilgi birikimi gerektiren, pilot için sabır, beceri, kabiliyet isteyen, en profesyonel pilotların bile kırım geçirdiği, akrobasi uçuşlarına imkan tanıyan modellerdir.

Piyasada birçok marka ve modelde CCPM helikopter bulunur. Hobiye yeni başlayan birisi seçimde zorlanır. Bu durumda doğru modelin seçimi bu hobide deneyimli, bilgi sahibi, tecrübeli kişilere bırakılmalıdır. Fiyatları ucuz olan ve satış politikası dahilinde fiyatı cazip olan helikopterler tercih edilmemelidir.

Model helikopterleri uçurmadan önce tecrübeli kişiler tarafından helikopter ayarlarının tam ve eksiksiz olarak yapılmış olması gerekmektedir. CCPM helikopterlerde kullanılacak kumandaların kaliteli, piyasada isim sahibi ve programlama özellikleri olması gerekmektedir.

Bu kumandalar ile helikopter ayarları, başlangıç seviyesine getirilebileceği gibi akrobasi uçuşlarına da uygun hale getirilebilir. Üzerindeki düğmeler ve menüler ile profesyonellerdir.
Ayarları tam olarak yapılmış bir CCPM helikopterin ilk uçuşu tecrübeli bir pilot eşliğinde ilk kırımın yaşanmaması, öğrencinin moralinin bozulmaması bakımından beraber yapılması iyi olur.

Eğitmen ve öğrenci kumandaları eğitim kablosu ile birbirine bağlanır. Öğrencinin kontrolü kaybetmesi anında eğitmen kontrolü kendi kumandasına alır, durumu kurtarır ve olası bir kırıma engel olur. Helikopterin durumunu düzelttikten sonra tekrar kontrolü öğrenciye geri verir.

Uçurması başlarda zor olan CCPM helikopterler çok sıkı bir çalışma ve sabır gerektirdiğini belirtmiştim. Bu hobiye yeni başlayan helikopter pilot adayı kırım dahi geçirse moralini ve uçuş anında konsantrasyonunu en üst seviyede tutması gerekmektedir. Bir gün gelecek, arkasına bakıp ilk günleri aklına gelecektir. Tebessüm içinde gülecektir.

RC model hobisi son yıllarda Türkiye de oldukça fazla ve hızlı bir şekilde yol almıştır. Bunun sonucu model mağazalarının sayısının artması, rekabet ile fiyatların ucuzlaması, istenilen modeli iç pazarda kolayca bulunma imkanı doğmuştur. Yeni nesil gençler gibi orta ve üst yaş grupları da hobiye ilgi göstermektedir. Modelcilerin toplu aktiviteler içinde bulunması ile yeni arkadaşlıklar oluşmakta, paylaşma ve yardımlaşma yönünde güzel ortamlar oluşmaktadır.

Bu hobiyi sevin, bir şekilde bulaşın, çevrenizdeki kişilere varlığından haberdar edin, gençleri, çocuklarınızı bu hobiye kanalize edin. Çok keyif alacaksınız..

rc-helikopter-v911

heliway-rc-helicopter

rc-helikopter-r108

1 yorum
  • avatar Arda Kose
    22 Aralık 2017
    #1

    Admin Acil o kırmızı helikoprin ismi(kodu)





        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri