Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde Menteşe Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen toplantıya Muğla Valisi Amir Çiçek, Garnizon Komutan Vekili Yarbay Erol Ürküt, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri, daire başkanları, il müdürleri, muhtarlar ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve derneklerin temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Vali Çiçek, kentte yerel yönetim hizmetlerinin yeterli oranda sağlanmasıyla vatandaş memnuniyetinin artacağını söyledi. Kurum müdürleri ve yerel yönetim amirlerine prosedürlerle uğraşmadan ikili diyaloglarla vatandaşların sorunlarına yönelmesi talimatı verdiğini bildiren Çiçek, “Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. 13 ilçemizde bu bilgilendirme toplantısını bizzat kendisi ve daire başkanları ile yaptı. İlçe ilçe gezerek sivil toplum örgütlerine ne yapmaları gerektiğini, kanunun hangi görevi kime verdiğini bizzat uygulayıcıları ile paylaştı” dedi.
Muğla’daki tüm yöneticilerinin daha iyi hizmet sunarak vatandaşı mutlu etmeyi amaçladığını vurgulayan Çiçek, “Hepimizin amacı vatandaşı mutlu etmek. Huzurlu bir toplum yaratabilmek. Bunun için sadece belediyelerimizin değil, kamu kurumlarının da sivil toplum örgütlerimizin de siyasi partilerin de milletvekillerimizin de mutlu etmede rolü var” diye konuştu.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise Büyükşehir Yasası hakkında eleştirilerde bulundu. Muğla’da 48 belde ve 398 köyün tüzel kişiliklerinin kaldırılarak mahalle haline gelmesinin bir takım sakıncaların olabileceğini çeşitli vesileler ile dile getirdiklerini anlatan Gürün, şunları söyledi:
“Bu süreçte bazı değişiklikler olabileceği kanaatindeyim. 396 köy, 48 belde kapatılarak tüzel kişilikleri sonlandırıldı. 13 ilçe belediye başkanlığı ve bir büyükşehir belediye başkanlığı ile yeni bir idari yapı kuruldu. Türkiye’nin yüzde 93’ü belediyeden hizmet bekliyor. Eski yıllara göre artık şehirlerde ve köylerde yaşayan hemşehrilerimizin talepleri sadece elzem olan altyapı ihtiyaçları değil, başka talepleri de arttı, artmaya da devam ediyor. Bu da gelişim için çok önemli ama bunları karşılayabilmek ancak finansman ile olur. Yüzde 93 belediye sınırları içinde yaşayan bir Türkiye için belediyelerin aldığı ödenek gerçekten yetersiz. Öykündüğümüz Avrupa Birliğine baktığımızda aradaki uçurumu görürüz” dedi.
Büyükşehir Belediyesinin bazı sıkıntıları olduğunu, Muğla’da çok büyük bir alandan sorumlu bulunduklarına dikkati çeken Gürün,
“Önceki toplantılarımızda da söyledim. Büyükşehir olduk ve kucağımıza bir prematüre çocuk verildi. Bu çocuk prematüre ve biraz da özürlü doğdu. Bu çocuğu cami avlusuna bırakacak halimiz yok. Çocuğu diğer kurumların da desteğiyle el birliğiyle büyütmek için elimizden geleni yapacağız. O çocuğu en iyi şekilde büyütüp mutlu olmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Toplantıda genel sekreterler ve daire başkanları kendileri tanıttı, sorumluluk alanları ve belediyenin organizasyon şeması hakkında katılımcılara bilgi verdi.