Bankalar dosya masrafı, araştırma bedeli gibi değişik isimler altında vatandaştan ücret almakta ısrarlılar. Alınan bu ücretler haksız bulunmuş olup geri ödenmesi gerekiyor. Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurular çok olmasına rağmen kısa sürede çözüme kavuşturuluyor. Bankalar yine doymak bilmeyip belge talebinde bile uçuk ücretler isteyebiliyor. Burada amaç dosya masrafı ücretlerini geri almaktan vazgeçirmektir. Azimle hareket eden bir banka müşterisi, kullandığı ihtiyaç kredisinin dosya ücreti belgelerini vermeyen banka görevlisinin ceza almasını sağladı, dosya masrafını da geri aldı.
Isparta Barosu avukatlarından İsmail Özer Özgül, bir müvekkili adına bankadan talepte bulundu. Avukatın talebi, tüketici kredisi alan müvekkilden kesilen dosya masrafı ile ilgili belgelerdi. Banka görevlisi söz konusu belgeleri avukat ile paylaşmadı. Konu ile ilgili savcılığa suç duyurusu yapan avukat o banka görevlisine idari para cezası aldırdı. Bankacı cezayı ödedi; üstelik bankanın yaptığı kesintiler de müşteriye jet hızı ile ödendi.
Müşteri aldığı krediden bir miktar dosya masrafı kesildi, yapılan kesintilerin detayını öğrenmek için bankaya başvurdu ancak olumsuz yanıt aldı. Bu sefer Avukatı İsmail Özer Özgül aracılığı ile bankaya başvurdu. Av. Özgül, avukatlık kanunun ilgili maddesi gereği bankanın anılan belgeleri paylaşması gerektiğini ifade etti. Ancak banka çalışanı söz konusu belgeleri avukat ile paylaşamayacağını söyledi.
Av. Özgül, bankadan olumsuz yanıt alması sonrası soluğu Isparta Adliyesi’nde aldı. Savcılığa yapılan şikâyet başvurusu dilekçesinde banka görevlisinin “emre aykırı davrandığı” görüşü savunuldu. Soruşturmayı Savcı Ali Çakmak yürüttü. Banka görevlisi savcılık ifadesinde söz konusu evrakları avukat ile paylaşmamasını sehven (yanlışlık) sonucu olduğunu öne sürdü. Buna göre banka, krediden yaptığı 720 liralık dosya masrafını müşterinin hesabına iade etti.