Balık yağları beyin için son derece gerekli olup hafızayı güçlendirmek, enerjiyi ve konsantrasyonu artırmak, Alzheimer hastalığını, yaşlılığa bağlı depresyon gibi sorunları azaltmak için balık tüketilmelidir. Genellikle balık eti ya da balık karaciğerlerinden elde edilen balık yağı, tümör gelişimini yavaşlatır. Balık yağları ayrıca gereken yağ asitlerini uygun oran ve yeterli miktarda içerdiğinden çocukları diyetinde yer alması önemli bir ihtiyacı karşılar.
Uskumru, ringa, tuna, somon, sardalye gibi soğuk su (dip) balıkları yağlı olup Omega-3’ten zengindir. Ayrıca hamsi ve palamut gibi ülkemizde çıkan balıklar da Omega 3’den zengindir. Haftada iki-üç gün yağlı balıklardan yiyerek Omega-3 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Omega-3’ten zengin gıdalar ile beslenenlerde takviyeye gerek olmayabilir.
Yaygın kanının aksine, balık yağı şişmanlatmaz. Omega-3 yağ asitleri şekerlerden yağ yapan yağ asit sentez enzimini inhibe ederek yağ depolanmasını azaltır. Dolayısı ile kilo kaybını kolaylaştırır. Ekmek, süt ürünleri, soslar ve margarin gibi gıdaların yer aldığı bu ürün grupları, Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleriyle zenginleştirilmiş çeşitli gıdalar çoklu doymamış yağ asidi alımını artırmak için önemli alternatifler sunar.
Balık yağı tüketirken nelere dikkat etmek gerekir? Yağların şeffaf olmayan şişelerde saklanması ve ısıya, güneşe maruz bırakılmamaları gerekir. Fazla miktar da çoklu doymamış yağ asidi tüketimi serbest radikalleri artırır. Bu nedenle balık yağı alanların beraberinde mutlaka E vitamini gibi bir antioksidan alması gerekebilir. Özellikle bazı balıkların (ton, köpekbalığı gibi büyük balılar) metil cıva içerebildikleri bilindiği için bu türlerden elde edilen balık yağlarını sık tüketmek önerilmez.