Fiber Optik kablolar, verileri kilometrelerce mesafe üzerinde ışık sinyalleriyle taşıyorlar. Ancak ışık sinyallerinin birbiri ardına belirli bir aralıkla sıralanması, sinyallerin birbirini etkilememesi gerekiyor. Bu ise fiber kabloda kullanılmayan bir boşluk demek.
EPFL’den Camille Brès ve Luc Thévenaz ise sinyalleri bir araya getirmenin yeni bir yöntemini buldular. Bu sayede optik fiberin tüm kapasitesini kullanmak mümkün hale geliyor ve performans, 10 kata kadar artabiliyor.
Yeni yöntem, sinyallerin şeklini değiştirek onları birbirlerine daha uygun hale getiriyor. Araştırmacılar yeni sinyalleri bir araya gelen yapboz parçalarına benzetiyorlar.
Sinyalleri yapboz gibi bir araya getirme fikri aslında yeni değil, ancak bu yöntemle oluşturulan sinyaller daha önce karmaşık ve maliyetli altyapılar kullanılmasına rağmen çözülememişti. EPFL takımı ise basit bir lazer ve modülatör yoluyla yüzde 99’un üzerinde kusursuzluğa sahip bir sinyal oluşturmayı başardı.
Fiber teknolojisinin hızı, ortaya çıktığı 1970 yılından bu yana her 4 senede bir 10’a katlanmıştı ancak son senelerde ulaşılan darboğaz, ilk kez aşılıyor. Teknoloji, şu an yeteri olgunluğa ulaşmış olduğundan telekomünikasyon sektörünün büyük ilgisini çekmesi bekleniyor.
Kaynak: CHIP Online