Kabotaj Kanunu, 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilmiş olup, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun, “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir.
Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutluyoruz. Kabotaj; Fransızca’da yakın kıyılarda, özellikle de bir ülkenin kendi limanları arasında yapılan ticari denizcilik anlamını taşımaktadır. Kabotaj Yasası ile amaçlanan Türk denizciliğinin gelişmesidir. Daha önceden kapitülasyonlarla yabancılara verilen haklar böylelikle denizde kendi vatandaşlarımız adına geri alınmaktadır.
Ancak, Kabotaj Kanunu ile kazandığımız avantajı, denizcilik sektörümüzün her alanında layıkıyla kullandığımızı söylemek de ne yazık ki, mümkün değildir. Gerek yük taşımacılığında, gerekse yolcu taşımacılığında denizyollarını gerektiği gibi kullanamadık. Oysa ki, 8333 km’lik sahil şeridi ve üç yanının denizlerle çevrili olması açısından ülkemiz, en ucuz ve en çevre dostu taşımacılık türü olan deniz taşımacılığını geliştirmek için her türlü avantaja sahiptir.
Yüz yıllardır Rumların “orada cinler var, uzak durun” yalanlarına inanıp denize sırtını dönen vatandaşımıza denizi sevdirmeliyiz. Bu önemli günde doğru denizcilik politikalarıyla kabotaj taşımacılığını canlandırmanın yollarını aramalıyız.
Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı için mesaj yayınladı. Gürün mesajında; “1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile, üç tarafı denizlerle çevrili, stratejik öneme sahip İstanbul ve Çanakkale Boğazlarına sahip ülkemizin kara sularında egemenlik ve bağımsızlık kazanılmıştır” dedi.
Ülke ekonomisi içinde denizciliğin önemine değinen Başkan Gürün; “Eşsiz güzelliğe sahip olan denizlerimiz, ekonomik anlamda da fayda ve yarar sağlamaktadır. Deniz ulaşımı, balıkçılık, kıyı tesisleri, yat limanları, gemi inşası alanlarında da gelir sağlayan kara sularımızın kıymeti bilinmeli ve koruyucu tedbirler alınmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm denizcilerin ve denizlere gönül verenlerin 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum” dedi.