Muğla Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda, Muğla Valiliği ile BTK’nin birlikte düzenlediği “Güvenli İnternet ve Elektromanyetik Alanlar” konulu konferans verildi. Konferansa AK Parti Milletvekili Yüksel Özden, Vali Vekili Faruk Necmi Kurt, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, Jandarma Binbaşı Erol Ürküt, Yüzbaşı Mustafa Koçyiğit, daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
İkinci Başkan Turgut Ayhan Beydoğan, açılış konuşmasında BTK’nin bilişim ve telekomünikasyon sektörünü düzenleyen, denetleyen bağımsız bir kamu kurumu olduğunu belirterek, Türkiye’nin yedi bölgesinde müdürlükleri bulunduğunu söyledi. Telekomünikasyon ve bilişim sektörünün hayatın her alanında yer aldığını ifade eden Beydoğan, “2012 yılında bilgi ve iletişim sektörünün pazar değeri 3,62 trilyon dolar seviyesinde bulunmaktadır. Türkiye’de bu değer, 44 milyar dolar seviyesindedir ve her yıl artmaktadır. 2012 yılı sonu itibariyle sektörde yapılan yatırım 5,7 milyar lira seviyesindedir. İşletmecilerin son dokuz yılda yaptığı yatırımlar, 30 milyar liraya yaklaşmış durumdadır.” dedi.
Doç. Dr. Beydoğan, Türkiye’nin konuşma trafiği bakımından aylık 291 dakikayla dünyada birinci olduğunu kaydederek, “En yakın takipçisi Fransa, aylık 248 dakikayla ikinci sırada. Geniş bant abone sayısı 20 milyonu aşmış durumda. Mobil geniş band abone sayısı 12 milyon, sabit abone sayısı 8 milyonu geçti. Türkiye, internet kullanımı açısından AB ortalamasının çok çok üstünde bir artış kaydetmektedir. Bu da teknolojiye merakını ve hevesini ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.
BTK olarak güvenli internet hizmetinin yürürlüğe girmesini sağladıkları anlatan Beydoğan, “Gerçek dünyada olduğu gibi internet dünyasında da açık tehlikelerin farkında olmalıyız. Söz konusu düzenlemeyle sadece talep eden kullanıcıların güvenli internet hizmetinden yararlanabilmesi, talep etmeyen kullanıcıların mevcut internet hizmetinin aynen devam etmesi ve çocuklar başta olmak üzere zararlı içeriklerden etkilenmesi muhtemel kesimlerin korunması gibi hususlar gözönünde tutularak, tüketici odaklı bir yaklaşımla hazırlandı.” ifadelerini kullandı.
Mobil iletişimin dünyanın her yerinde baz istasyonlarıyla birlikte sunulan bir hizmet olduğuna vurgu yapan Turgut Ayhan Beydoğan, şunları söyledi: “Maalesef baz istasyonları, iletişim amaçlı kurulan sistemler olmasına rağmen yaydığı elektromanyetik dalgaların sağlığa olumsuz etki yaptığı konusu, şehir efsanesi haline gelmiştir. Türkiye’de yaklaşık 84 bin baz istasyonu var. Bunlar kurulum aşamasında ölçülüyor, denetleniyor ve sertifika veriliyor. Daha sonra bir veya daha fazla kere yeniden denetleniyor. Muğla’da yaklaşık 2 bin 100 baz istasyonu bulunmaktadır ve tamamı denetlenmiştir. Denetim sonuçlarına göre ölçümlerin yaklaşık yüzde 97’sinin 0,1 V/m ile 6 V/m arasında değiştiği tespit edilmiştir.”
Milletvekili Özden ise birçok ülkeye göre Türkiye’deki iletişim hızının çok iyi seviyelerde olduğunu kaydetti. Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan konferansı verdi. Birçok ülkede baz istasyonlarının biyolojik ve sağlık yönünden etkilerinin kapsamlı biçimde incelendiğini ifade eden Kalkan, biyolojik etkisinin ispatlanamadığını kaydetti.
İnternetin yaygın kullanımının büyük faydalar sağladığını belirten TİB Bilişim Uzmanı Haluk Ayhan ise internetin güvenli kullanımı konusunda önerilerde bulundu. 2011 Kasım ayında hizmete giren güvenli internet hizmetiyle kullanıcıların zararlı içeriklerden korunabileceğini, özellikle ebeveynlerin çocuklarını internetin olası etkilerinden koruyabileceğini anlatan Ayhan, “Sosyal ağlarda ve web tarayıcılarında gizlilik ve güvenlik önlemlerinin alınması, bilgisayarlara antivirüs programlarının yüklenmesi ve kişisel bilgilerin internette paylaşılmaması, olası kötü etkilerinden korunma yollarının başında geliyor.” dedi.