Pollyanna karakterinin yaratıcısı Amerikan yazar, Eleanor Helen Porter olup, çocuk edebiyatı, macera ve romantik tarzda eserler bırakmıştır. Pollyanna isimli romanını 1913 yılında yazmıştır. Pollyanna serisi; 1915 yılında Pollyanna Büyüyor isimli roman ile devam etmiştir. Daha sonra Pollyanna pek çok kez beyaz perde ve televizyonlarda yer almıştır.
Polyanna 1913 yılında yayımlandığında Amerika’da en çok satılanlar listesine giriş yapmıştır. Her konuya pozitif bir açıdan yaklaşan genç bir kızın hikayesini anlatan roman, 1915 – 1920 yılları arasında ise tam 47 baskı yaparak dünya klasikleri arasına girmiştir.
Kitabın ana felsefesi en üzüntü verici ve umutsuz durumda bile mutluluk verici bir yön bulabilmek üzerine kurulmuştur. Anne ve babasını kaybeden Pollyanna baskıcı ve disiplin tutkunu teyzesi Polly’nin yanında yaşamak zorunda kalmıştır. İçinde bulunduğu şartlar Pollyanna’yı memnun etmese de her koşulda kendini mutlu edebilecek bir yön ve çıkış noktası bulmayı başarmıştır.
Pollyanna’nın en üzüntü verici ve sıkıntılı durumda dahi, iyimserliğini kaybetmeyip, mutlu olmayı becerebilmesi, etrafındakileri şaşkına çeviriyordu. Pollyanna’ya bunun sırrı sorulunca, “Mutluluk Oyunu” dedi. “Bunu bana babam öğretmişti. Ben küçükken, yardımsever bir hanım, hediye olarak bize koltuk değnekleri göndermişti. Sebebini sorduğumuzda ise bu değneklere bakıp bakıp, sakat olmadığınıza sevinebilmeniz için diye cevap vermişti. İşte o günden beri babam ve ben, en zor durumda dahi mutlaka bir iyi yan bulup mutlu olabiliyoruz”.
Pollyanna’nın sinema ve televizyonda pek çok uyarlaması yer almıştır. 1916 yılından 1918’e kadar Catherine Chisholm Cushing yönetmenliğinde Pollyanna iki yıl boyunca tiyatroda sahnelenmiştir. İlk sinema filmi 1920 yılında siyah beyaz ve sessiz olarak çekilmiştir.
1960 yılında Pollyanna’nın en çok bilinen versiyonu beyaz perdeye aktarıldı. Genç aktris Hayley Mills, Pollyanna rolüyle Oscar Ödülü’ne layık görüldü. 1971 yılında ülkemizde de “Hayat Sevince Güzel” isimli uyarlamasıyla gösterime giren filmde Zeynep Değirmencioğlu, Münir Özkul, Suna Pekuysal gibi isimler rol aldı.
Pollyanna 1973’te BBC tarafından altı bölümlük bir dizi olarak televizyon ekranlarına taşınmıştır. 1982’de Walt Disney tarafından “Pollyanna’nın Maceraları” ismi ile film olarak gösterilmiştir. “Pollyanna’nın Hikayesi” isimli Japon yapımı çizgi film serisi 1986’da yayınlanmaya başlamıştır.
Prof. Dr. Üstün Dökmen, “Polyannacılık, kayba uğradığımızda, elimizde kalanları fark etme ve sevinme becerisidir. Polyannacılık bir psikolojik savunma mekanizmasıdır, aşırı olmadan yerinde kullanıldığı sürece, kişiyi kaygıdan, sıkıntıdan korur, kişinin yarına kalma ihtimalini arttırır. Polyannacılık, kendini avutmak değil, bardağın dolu yanını fark etmektir” demiştir.
Profesyonel Yönetim Danışmanı ve Kişisel Gelişim Koçu Peter Mark Adams, 1987 yılında bir New York Times makalesinde “Araştırmalar Pozitif Düşüncenin Gücünü Doğruluyor” başlığıyla yayınlanan yazının alt başlığı ise daha açıktı: Polyanna haklıydı. Adams; “Bu birçok insan için depresyon anksiyete nevroz gibi akli sorunların incelenmesi ile ilişkilendirilen psikolojinin aynı zamanda akli sağlık ve esenlik üzerine de çalıştığının göstergesi olmuştur”.
Cezayir asıllı Fransız yazar Albert Camus; “Mutluluk, bizi zorlayan kadere karşı kazanılan zaferlerin en büyüğüdür”.