Sıcaklar nedeniyle havuz ve denize koşanlar; şiddetli kulak ağrısı, akıntı, kaşıntı ve işitme azlığıyla seyreden kulak iltihabına yakalanabiliyor. Kulak enfeksiyonu sonucu kulak zarı delinebilr, geçici veya kalıcı sağırlık meydana gelebilir. Mikroplu havuz ve deniz sularının yol açtığı enfeksiyonların, ciddiye alınması ve mutlaka tedavi ettirilmesi gerekir. Denizde ve havuzda kulağa kaçan suların orta kulak iltihabına neden olabileceğini belirten uzmanlar, ‘Kulak sağlığını ihmal etmeyin, kirli ve temizlenmemiş havuzlardan uzak durun’ uyarısında bulunuyor.
ALINACAK ÖNLEMLER
Havuza veya denize dalma öncesinde kulaklar bir KBB hekimi tarafından kontrol edilmeli,
Temizliği iyi olmayan deniz ve havuzlardan uzak durulmalı,
Kulaklarına tüp takılmış olanlar da veya müzmin orta kulak iltihabı gibi kulak zarının delik olduğu durumlarda daha dikkatli olunmalı. Vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar veya plastik kulak tıkaçları kullanılmalı,
Nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda dalış yapılmamalı,
Derine dalındığında oluşan basınç değişiklikleri, kulak burun boğaz bölgesinin herhangi bir yerinde bulunan enfeksiyonların diğer komşu bölgelere de yayılmasına yol açabilir.
Dalma sırasında meydana gelen basınç değişikliği vücut tarafından ayarlanamaz ise barotravma dediğimiz olay meydana gelir. Bu durumda kulak zarında basit kanamalardan kulak zarı yırtılmaları, orta kulak enfeksiyonları, hatta iç kulak ve denge sistemi hasarına kadar değişik sorunlara yol açabilir.
Sinüslerde problem varsa da şiddetli ağrı veya sinüzite neden olabilir .