Faciadan kurtulan en üst düzey yetkilinin torununun yazdığı kitaba göre, buzdağını fark eden dümencinin geminin yönünü değiştirmesi için bolca vakti bulunuyordu. Ancak o panikledi ve gemiyi yanlış yöne, buzdağının üzerine yönlendirdi.
Gemiyi kurtardıklarını düşünen Titanik mürettebatı, buzdağının üzerine doğru yol amaya devam ettiklerini fark ettiklerinde artık iş işten geçmişti.
Kazanın yaşanmasından neredeyse 100 yıl sonra ortaya atılan iddia, faciadan kurtulan en üst düzey yetkilinin ailesinin itirafıyla geldi. Titanik’in ikinci kaptanı Charles Lightoller’ın ailesi, Lightoller’ın mürettebatın yaptığı hatayı ABD ve İngiltere’de çıktığı mahkemelerde sakladığını belirtti. Bunun nedeni ise Lightoller’ın şirketini iflastan, meslektaşlarını ise kovulmaktan korumak istemesiydi.
Lightoller, İkinci Dünya Savaşı’nda müttefik güçlerin Nazilerden kaçmak zorunda kaldığı Dunkirk’de tahliye çalışmalarında yer almıştı. Ömrü boyunca itibarını kaybetmemek için Titanik sırrını açıklamayan Lightoller’ın sırrı, büyük torunu Louise Pattern’ın yazdığı kitapta ortaya çıktı. Pattern, “Gerçekleri görmek her şeyi daha da trajik hale getiriyor. Buzdağının yanından kolayca geçip gidebilirlerdi. Ancak dümen hatası yüzünden facia geldi” dedi.
Titanic 1912 yılında İngiltere’nin liman kenti Southampton’dan New York’a giderken Atlantik Okyanusu’nda batmıştı.