Stilist, Çağdaş moda anlayışı ile giyim sektörünün hazır giyim ve ısmarlama giyim birimlerinde giysi modellerini tasarlayıp, bu tasarımlara uygun tekstil ürününü saptayan ya da tekstil ürününe göre model tasarımı ve uygun aksesuar seçimi yapan, bütün bu çalışmalarını resim, çizgi ve grafiklerle oluşturan kişidir.
Hazır giyim ve ısmarlama giyimde, uygulanabilir nitelikte, her türlü spor, abiye model tasarımı yapar, kreasyon hazırlar, -Firma tarzına uygun modeller üzerinde, günün moda anlayışına paralel değişiklikler yapar, çeşitli görüşler üretir, -Modele uygun renkte kumaş ve aksesuar seçimi yapar, -Kumaşa veya tekstil türüne uygun model tasarlar, -Her türlü takı, kemer, çanta, ayakkabı vb. aksesuar tasarımları yapar, -Giysi üzerinde uygulanabilecek; aplike, brode nakış tasarımı yapar.
Stilist olan kişiler genellikle sanatçı bir kişiliğe sahiptirler. Çoğunlukla çalışmalarında yeni modeller çizerler. Bu nedenle stilist olmak isteyenlerin; -Yaratıcı, -Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen, -Zihinde canlandırdıklarını çizimle ifade edebilen, -Güzel sanatlara karşı ilgili, özellikle çizim konusunda yetenekli, -Geneli ve ayrıntıyı algılama,-Başkalarını ikna edebilme özelliğine sahip kimseler olmaları gerekir.
Stilistlerin iş bulma olanakları oldukça yüksektir. Stilistler; konfeksiyon, butik ve ısmarlama giyim, triko, deri, ihracaat firmaları, özel kurum ve kuruluşların giyim atölyelerinde iş bulabilirler. Bayanların bu alanda çalışma oranları oldukça yüksektir. Stilistler, edindikleri bilgi ve becerileri, giyim sektöründe modelistlik, konfeksiyonculuk, moda tasarımı gibi alanlarda kullanabilirler.
Ticaret odası ile MEB tarafından ortaklaşa açılan sanayi kurslarında, bu alanda çalışanlara yönelik mesleki kurslara da yer verilmektedir. -Stilistler, ısmarlama giyim veya hazır giyim alanlarında uzmanlaşabilirler. Çocuk giyimi, yaşlı giyimi, genç giyimi veya iç çamaşırı alanlarında çalışmalarını yoğunlaştırabilir veya takı, kemer, çanta gibi aksesuarlara yönelik model geliştirme çalışmalarına ağırlık verebilirler. -Stilistler, çalıştıkları işletmenin yapısına göre yönetici kademelerinde yer alabilir, eğitim durumları ve uzmanlık alanları paralelinde işin planlanması ve sonuçlandırılmasında ileri düzeyde teknik eleman olarak çalışabilirler. Özellikle lise ve dengi okul mezunları, 2 yıllık meslek yüksekokulları moda programlarında eğitimlerine devam edip ilerleme kaydedebilir veya konfeksiyon, hazır giyim ve deri konfeksiyon önlisans akademik kariyere yönelebilir, tercihleri doğrultusunda ve ÖSS’yi kazanmaları durumunda yetenek sınavıyla 4 yıllık mesleki yaygın eğitim fakülteleri giyim bölümünde eğitimlerini sürdürerek eğitici kademelerinde yer alabilirler. İşe ilk başlanıldığında stilistler, tecrübeli meslektaşlarının gözetiminde çalışırlar. Ayrıca, işletmenin yapısına ve büyüklüğüne göre, üretimin her kademesindeki çalışmalara ilişkin, işletme bünyesinde, hizmet-içi eğitim programları düzenlenebilmektedir.