Sarıçiçek Yaylası, Malatya-Arapgir’in kuzeyinde Sivas-Divriği’nin güneyindedir. Bir yanıyla da Erzincan-Eğin’e sınırdır. Adını, yaylada görülen sarı çiçeklerden alır.Bünyesinde mezozoik kalkerlerden oluşan bir sırt halinde Eğerli Dağını (2275 m) geçtikten sonra Divriği’yi Arapgir’e bağlayan yola geçit veren (Mamahar Gediği)’ne kadar devam eder.Yayla üzerinde vadiler derin değildir. Hemen hemen her tarafı kalın bir toprak tabakasıyla örülüdür. Buna rağmen bu kalın topraklı yaylada kuvvetli ot olur. Otu ve suyu bol olan bu yaylaya çevre il ve İlçeler ile ilçenin köylerinden her yaz yaylacı aşiretler gelir.
Sarıçiçek Yaylasını 200 yılı aşkın bir süredir kerejoğlu aşireti ve akkuşak aşireti yurtluk edinmiştir.Bu aşiretler sünni-kürt aşiretlerdir.Otu ve suyu bol olan bu yaylaya çevre il ve İlçeler ile ilçenin köylerinden her yaz yaylacı aşiretler gelir. Sarıçiçek Yaylasında birçok aşiret yurtluk eder. Bunlardan en önemlisi ortaköyde bulunan sepik,erkesim,doğan,kaya,akkaya ve diğer aşiretler eşlik eder Ayrıca bu aşiretlerin 1930 larda ağası olarak raşo ağa olarak bilinir bilinen diğer yardımcı aşiret ise raşo ağa tarafından malatya dan getirilip hizmetinde çalıştırılmak üzere iş ve aş verdiği akkuşak aşiretidir yerleşik hayat yaşayan aşiretlerin Sünni-Kürt aşireti olarak bilinir. bölge aşiretleri genellikle halı işi ile uğraştıklarından bölgede el dokumacılığı oldukça gelişmiştir. Günümüzde yayla üzerindeki varlıkları sekiz-dokuz obaya düşse de Aşiretlerin tereyağı, peyniri meşhurdur. Yörede antik kalıntılar mevcut olup, yöre birçok yabani hayvana da ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan bazıları ayı, kurt, geyik, yaban domuzu, tavşan, keklik. Ayrıca buz gibi suyu olan çayda benzerine dünyanın hiçbiryerinde rastlanamayacak kırmızı pullu alabalık çıkar. Ayrıca sarıçiçek yaylasının sert havası astım hastalarına iyi geldiği söylenmektedir.
Sarıçiçek Yaylası hakkında..
Bu yazı 4.5350 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...
4 yorum
22 Temmuz 2012
#1
Sarıçiçek Yaylasının kadim goçerleri Sinanlı`lar,Fıjo`lar[Öztürkler]dır.Bu iki aşiretin de Sarıçiçek Yaylasında tapulu arazileri var.Parçikan ve Narmikanlılar yaylada tapuları olmadan misafir olarak kalmaktalar.Parçikanlıların Arapğir Çiynir mevkiinde tapulu yerleri var.Sinanlılar halen Beşpınar, Ziyaret ve Lot bölgelerinde çadırları kurulmakta.Fıjoların çadırları Kandilde bulunmakta.Bu iki aşiret sünni ve kürttür. Obalarda çadır sayısı azalmakla beraber Sarıçiçek yaylasına her yaz göçerler.
30 Kasım 2012
#2
Bu yazılanlar yanlıştır, çelişkilidir. Bi defa 200 yılı aşkın süredir Sarıçiçek yaylasında bulunmuş olan Akkuşak aşireti nasıl oluyor da 1930’da Malatya’dan getirtiliyor? Dahasını da yazmaya gerek yok çünkü ciddiye almaya değer bir yazı değil.
15 Şubat 2013
#3
Raşo ağanın getirdiği akkuşak aşiretinin tamamı dememişki çelişkili olsun, sonuç olarak bir bölümü ağaya marabalık yapmıştır. Raşo ağanın osmanlı tapuları halihazırda günümüzde resmi evrak olarak da muhafaza edilmektedir. O dönemin ağası olduğunun ve başka aşiretlerden maraba çalıştırabilecek kudretde olduğunun da Tek ve en önemli kanıtıdır. Ayrıca Ortaköy Sarıçiçek yaylasının halen daha köylülerinin varlıklarını koruduğu için köylerine yaptıkları havuzlu villa, Doğalgaz ısıtması gibi bir takım lüks alışkanlıklarıyla ve hane sayısının yüksek oluşundan,Günümüzde dahi yaptırım gücü en yüksek, en hatrı sayılır ve en gözde köyüdür. Çok müstesna kişilikleri içinde barındıran bir köydür. Bu köyün halkı aşiret ismine ihtiyaç duymaksızın Türkiyenin başlıca şehirleri olmak üzere bir çok şehrinde eskide olduğu gibi hala sözü geçen aileler olarak yaşamlarını sürdürürler…
03 Nisan 2020
#4
BU YAZININ KAYNAĞI NERESİ ACABA? SARIÇİÇEK YAYLASININ 200 YILDIR YERLEŞİŞ OLAN AKKUŞAK AŞİRETİ GÖÇEBER GİBİ ANLATIYOR TARİHLE ALAKASI OLAMAYAN BİR YAZI DİZİSİ…