Bilim adamlarınca yapılan araştırmalara göre yapılmamış yataklar göze dağınık görünse de astım ve diğer allerjilere neden olan toz organizmaları bizden uzak tutuyor.
Oratalama bir yatakta 1.5 milyon ev tozu mikrorganizması yaşıyor. Sabahları yatağınızı yapmaya üşenmekle aslında sağlığınıza katkıda bulunuyor olabilirsiniz.
İngiltere’deki Kingston Üniversitesi’nde yapılan araştırmada toz organizmalar ve böceklerin dağınık yataklarda oluşan sıcak ve kuru şartlarda yaşayamadıkları belirlendi.
Bir milmetreden daha kısa boyda olan bu böcekler insan derisi döküntüleri ile beslenip uyku sırasında kolayca akciğerlere giren alerjenlere yol açıyor.
İçinde yatıldığı için sıcak ve nemli olan yataklar bu yaratıklar için ideal ortam oluşturuyor ama yataklardaki nem oranı azaldıkça böceklerin yaşamaları da zorlaşıyor.
Bilim adamları evlerde hangi değişikliklerin yataklardaki bu organizmaların sayısını azalttığını belirleyebilmek amacıyla bir bilgisayar programı geliştirdi.
Araştırmacı Dr. Stephen Pretlova, “Bu böceklerin vücutlarının dışında bulunan küçük salgı bezleri ile atmosferden su alarak yaşadıklarını biliyoruz. Gün boyunca yatağı dağınık bırakmak gibi kolay bir iş sayesinde çarşaflar ve döşekteki nem yok oluyor, böylece böcekler susuz kalıyor ve sonunda da ölüyorlar” dedi.