Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan ilk tıp okuludur. Yapımına 1894’de başlanmış ve 1903 yılında tamamlanmıştır. Binanın açılışı Abdülhamid’in doğum günü olan 06 Kasımda (1903) Cuma günü gerçekleşmiştir.
Mimari tasarımı, Alexandre Valloury ve Raimondo D’Aronco‘ya aittir. (Paylaştığım fotoğraflar arasında, bugüne kadar özenle korunmuş orijinal maketi yer almaktadır). 1903–1909 yılları arasında Askeri Tıp Mektebi Tıbbiyye-i Şahane, botanik bahçesi ve tıbbi bitkileri ile eczacı yetiştirilmesine de katkı sunmuştur. Karşısında bulunan Haydarpaşa Askeri hastanesi ile bağlantı sağlanarak öğrenciler için eğitim hastanesi olarak kullanılmıştır.
Almanca, Fransızca ve Türkçe dillerinde eğitim verilen bu tıp mektebinden çok değerli siyasetçi ve bilim insanları yetişmiştir. 1933 yılına kadar tıbbiye olarak hizmet veren, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane 1933- 1983 yılları arasında Haydarpaşa Lisesi olarak eğitim vermiştir.
Haydarpaşa Lisesi ATATÜRK‘ün emriyle 26 Ekim 1934’de lise olarak kullanılmasına başlamıştır. Eğitim ve öğretime açıldığında İstanbul Muallim Mektebi ile Uygulama bölümü de bulunduran okul, 1936 –1937 öğretim yılında bu okulların Çamlıca’ya taşınmasıyla, bağımsız lise durumuna getirilmiştir. Kısa zamanda gelişerek çevrenin yatılı ve gündüzlü orta öğretim gereksinimini karşılayacak duruma getirilmiştir.
1979–1980 öğretim yılında yatılı bölümü kapatılmıştır. Marmara Üniversitesinin Tıp Fakültesi‘nin taşınmasıyla, okulun kullanım alanı daralmıştır. Bu nedenle Haydarpaşa Lisesi bu tarihi yuvasından 1984 yılının Temmuz ayında çıkartılmıştır. Başka bir semtte bir süre eğitime devam etmiştir. 1990 yılında yeni yapılan Altunizade‘deki okul binasına taşınmıştır.
1983 yılında Haydarpaşa Lisesi taşınınca, Marmara Üniversitesi’ne tahsis edilerek, içinde Tıp Fakültesininde bulunduğu eğitim külliyesi olarak hizmet vermiştir. 15 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kanun gereğince, sağlık temalı olarak kurulan ilk Devlet Üniversitesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesine Mektebi Tıbbiyye-i Şahane adıyla hizmet vermek üzere tahsis edilmiştir.
2015 yılından günümüze kadar, Birçok bölümü yıkılan, harabeye dönen bu önemli Eğitim yuvasının yeniden onarılması için büyük bir kadro çalışmaktadır. Önemli bir bölümü tamamlanmıştır. Bana bu konuyla ilgili bilgi veren, çektiği fotoğraflar ile eskiyi ve yeni çalışmaları görsel olarak paylaşan değerli arkadaşıma çok teşekkür ediyorum…
Her gününüz dünde daha güzel olsun…
ZEREN DAĞDEVİREN