Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Bektaşilik Hakkında
Bu yazı  7870 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Bektaşilik ne demektir? Bu tarikat ne zaman kurulmuştur? Kurucusu kim? Osmanlı padişahları arasında bu tarikatı benimseyen ve de tarikat üyesi olan padişahlar kimlerdi? Bu gün fiilen bu tarikat var mıdır, yoksa kendi kendini kapatmış mıdır?

Bektaşilik, Hacı Bektaş Veli tarafından kurulduğu söylenmesine rağmen esas teşekkül etmesi daha sonraya rastlamaktadır. Bektaşilik Anadolu’nun ortasında alimlerden uzak, şehirli insanladan uzak, ıssız bir köyde, köylüler ve yörükler arasında yayıldı. İlk başlarda göze bile çarpmadı. Ancak tamamıyle dal budak saldıktan sonra anlaşıldı. Bektaşilikte ehli beyte fazla sevgi gösterilir.

Osmanlıda yeniçeri ocağının kuruluşunda Hacı Bektaş Veli, dua ettiği için yeniçeriler onu pir olarak kabul etmişlerdir. Yeniçeri Ocağına Hacı Bektaş Ocağı denmesinin sebebi budur. Bu tarikatın Türkler arasında tutulmasının sebebi yeniçerilerle ilgisinin bulunmasıdır. Çeşitli gurupları bünyesinde barındırıyor olması tarikat mensuplarının halkla iç içe olması özellikle Bektaşi Edebiyatını oluşturan eserlerin Türkçe ve halkın anlayacağı üslupla yazılması Bektaşiliğin yayılmasında etkin rol oynamıştır.

Bektaşilik kurulduğu Anadolu sınırları içerinde kalmamış; Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Mısır, Arnavutluk, Macaristan’a kadar yayılmıştır. Bektaşilik başlıca iki kola ayrılır; Çelebiler ve Babağanlar diye. Bektaşilikte müritler muhiplik, dervişlik, babalık, mücerretlik, halifelik, olarak beş dereceye ayrılırdı.

Bektaşi tarikatının kendine özgü gelenekleri vardır. Bıyıklarını ve sakallarını uzatırlar. Karşılaştıkları zaman sağ ellerini kalplerinin üzerine koyarak birbirlerinin ellerini öperler. Başlarına 12 dilimli Taç giyerler. Göğüslerine teslim taşı adını verdikleri 12 dilimli bir taş asarlar. Hırka giyip kemer takarlar. Birbirlerine ömür boyu yardımcı olmak amacıyla yol kardeşi adını verdikleri bir arkadaş edinirler. Evli olan Bektaşiler boşanmazlar. Nasip kapanmasın diye kaşığı sofra üzerine yüz üstü bırakmazlar. Kapı eşiğine basmazlar. Bektaşi tekkelerinde icra edilen müzik genellikle halk musikisine çok yakındır.

Bektaşilik tarikatının sistemli bir yapıya kavuşması Balım Sultan zamanında olmuştur. Bektaşiliğin temel taşı olan Erkanname, Balım Sultan tarafından şekillendirilmiştir. Osmanlı içindeki Bektaşi yapılanması ve Osmanlı padişahlarının Bektaşi olup olmadığı her tarihte tartışma konusu olmuştur. Yeniçeri ocağının Bektaşi oluşu Hacı Bektaşi Veli’yi pir olarak kabul etmelerininde büyük etkisi olmuştur. Osmanlı’nın kuruluşunda Bektaşi tarikatının aktif rolü vardır. Hatta ilk üç padişahın Osman Gazi, Orhan Gazi ve 1nci Murat’ın ahi bektaşi inançlı oldukları da söylenir.

Osman Gazi babası ölünce kayı boyuna bey oldu. Yarhisar, Bileçik, İnegöl ve İznik’e saldırarak düşmanlarının topraklarını yağmaladı ve düşmanları onu Sultan Alaeddin’e şikayet ettiler. Sultan Osman’ı huzuruna çağırdı. Osman’ın heybetini görünce hayranlığını gizlemeden onu Hacı Bektaşi Veli’ye gönderdi Osman’ı gören Hacı Bektaşi Veli başındaki Elif Tacı çıkartarak Ona giydirdi. Ona kılıç kuşandırıp kendi kuşağını Osman’ın beline dolayarak önüne sofra yaydı ve dua ettikten sonra şunları söyledi; “Haydi bütün bu makamları al seni din düşmanlarıyla savaşmaya salıyor ve hünkar adımı sana veriyorum. Bu adı ve bütün bunları senin soyun taşısın”.

Bektaşiler arasında Osman Gazi ile birlikte Orhan Gazi, Yıldırım Beyazıt, 2nci Beyazıt, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman’ın ve Abdülaziz gibi padişahların da Bektaşi olduğuna dair bilgiler vardır.

Bu gün tarikat olarak faliyet göstermeyen tek tarikat olup 30 Kasım 1925’te Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu çıktıktan sonra hala bu gün bile yaşantılarına devam eden o sahte tarikat ve de babadan oğula geçen menfaat tarikatlarıyla hiç bir alakası olmayan Bektaşilik dönemlerinde Osmanlının sınır bölgelerinin yılmaz bekçileriydi onlar.

Eğer bir kusurumuz oduysa affola. Herkese her zaman sağlıkla huzurla ve de mutlulukla. Mahmut Taylan Tüfek.

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri