Uzun süredir acısını çektiğim böbrek taşı sorunumdan bu gün adeta kurtuldum. Öyle ki, yanımda sürekli enjektör ve ağrı kesici iğnelerle dolaşıyordum. Üç günde bir acil servislere koşuyordum. Vücut taş yapmış, her geçen gün büyüyor ve çekilmez hal almıştı. Birkaç kez taş kırma ünitesine girdim ama bir türlü kırılamadı. Doktoruma yalvardım, ne yapmamız gerekiyorsa o yöntemi uygulayalım diye.
Böbrek taşı düşürmede sorun yaşayan ve taş kırma yöntemleri üç defa denenip sonuç alınamayan hastalarda ameliyat zorunlu hale gelmiş demektir. Taş kırma ile çözülemeyen sorunlarda genelde taşı kırılmayan kısımda olması veya taşın çok büyük olması gibi nedenler olabiliyor. Benimkisi tam böbrekte değil, böbrek ağzında kalmış 12mm bir taş. Taştan çok kirpiye benziyor. Onun hareket etmesi ne demek, bulunduğu yeri yırtması adeta.
Böbrek taşı ameliyatı da birden çok yöntem ile yapılabiliyor. Bunlar biraz doktorun tercihine biraz da size kalmış demektir. Fakat ideal yöntemler ideal hastalarda kullanıldığından sorunsuz bir şekilde ameliyat başarı ile yapılarak hastanın sağlığına kavuşması sağlanabilir. Kapalı böbrek taşı ameliyatı benim doktorumla ortak tercih ettiğimiz yöntem oldu. Açık ameliyata gerek kalmadan başarılı bir şekilde onu da atlattık.
Bugün, Özel Muğla Yücelen Hastanesi’ne yatışım yapıldı, tetkikler uygun olduğundan saat 12:50 de başlayıp 15:00 gibi başarılı olarak operasyon sona erdi. Narkozun etkisinden ilerleyen saatlerde çıktım ve leyla gibi oldum. Benden çıkan taşı hatıra olarak saklayacağım. Umarım vücut tekrar taş yapmaz. Bu acıyı çekenleri çok iyi anlıyorum ve acil şifalar diliyorum.
Başta doktorum Op. Dr. Halil İbrahim Kahraman beye, Armağan beye, narkoz uzmanına, hemşire hanımlara diğer yardımcı elemanlara, bizzat hastanede beni ziyarete gelenlere, imkan olmayıp gelemeyen ama yanımızda olduklarını her vesile ile bizlere hissettirenlere sonsuz teşekkürlerimi sunarım… Eser Ürküt.
Kapalı (Perkütan Nefrolitotomi) Böbrek Taşı Ameliyatı yöntemi açık yönteme nazaran daha başarılı ameliyatlardır. Hastanın sırt bölgesinden girilerek ameliyat yapılır. Ortalama bir cm lik bir delikten bir iğne ile böbreğe ulaşılarak ameliyat yapılır. Endoskopik cihazlar ile işlem yapılır. Böbreğe ulaşacak bir kanal ile taşlar böbrek içerisinden yerleştirilen kanaldan geçecek kadar küçültülür. Bu taşlar sonrasında cihaz ile çekilerek ameliyat tamamlanır. Hasta taşlarından kurtulur. Her ameliyatta olduğu gibi kapalı böbrek taşı ameliyatında da riskler vardır. Fakat bunlar çok büyük oranda değil, aslında çok az bir insanın yağmurlu bir havada kafasına yıldırım düşmesi gibi ihtimallerden bahsediyoruz. pek tabi ki bazı hastaların kendine özel rahatsızlıkları ve özel hastalıkları ameliyat öncesinde tespit edilmeden ameliyat edilmez. Yoksa bu ihtimal geçerli sayılmayacaktır. İşlem sonrasından Sırt bölgesindeki açılan deliğe drenaj tüpü uygulaması yapılır. Bu da kan ve idrarı dışarıya tahliye etmek için kullanılan bir yöntemdir. İlerleyen dönemlerde bu drenaj tüpü bazı tetkikler yapılmasının ardından çekilerek işlem bitirilir.