İşverene Büyük Teşvik: İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
2014 yılı il müdürlüklerinin performansının değerlendirildiği ve 2015 yılı hedeflerinin planlandığı toplantıda, İl Müdürlerine hitaben yaptığı konuşmada Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı; işsizliği azaltmak yönünde çalışmaların tüm hızıyla sürdürülmesini istedi. İŞKUR’un işsizliğin azaltılmasındaki sorumluluğu ve üstlendiği misyona değinen Yazıcı; “2014 yılında yaklaşık 700 bin kişiyi özel sektörde iş sahibi yaptık. Amacımız daha fazla açık iş alarak işe yerleştirmeyi artırmak, daha çok işsize nitelik kazandırarak, kamu ve özel sektör işyerlerinin işgücü ihtiyaçlarını etkin bir şekilde karşılamak” dedi.
Genel Müdür Dr. Nusret Yazıcı; “Yılın son çeyreğinde düzenleme yaptığımız Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği ile, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün temini için mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları ve girişimcilik eğitim programlarının daha etkin ve nitelikli uygulanmasını amaçlıyoruz.” dedi.
İşbaşı eğitim programlarına da değinen Dr. Nusret Yazıcı; “İşverenlerimize istihdam edecekleri personeli tanıma ve işin başında görme fırsatı sunan İşbaşı Eğitim Programı, yapılan değişikliklerle uygulaması daha basit ve anlaşılır hale getirilerek işverenler üzerindeki bürokratik engeller kaldırıldı.” diye ekledi.
Genel Müdür Dr. Nusret Yazıcı, bu yıl özellikle İşbaşı Eğitim programı çalışmalarının hızlandırılacağını belirterek, tüm işverenleri özellikle İşbaşı Eğitim Programını uygulamaya davet etti.
İşbaşı Eğitim Programı Özellikleri:
-Sigortalı hizmet listesinde en az iki çalışanı olan Kuruma kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler vb. programdan yararlanabilir.
-2 ila10 arasında çalışanı olan işyeri 1, 11 ve üzerinde çalışanı olan işverenler ise çalışan sayısının %10 kadar (kesirler üste yuvarlanarak) katılımcı ile programa başlayabilir.
-Bütün işsizler ile birlikte ön lisans dahil bütün üniversite öğrencileri ile açık öğretimde okuyan bütün öğrenciler programa katılabilir. Ancak programın uygulandığı işyerinin sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları ile eşinin o işyerinde programa katılması mümkün değildir.
-İşbaşı eğitim programı sırasında işverence katılımcıya herhangi bir ödeme yapılmasına gerek yoktur.
-Herhangi bir maliyeti olmayan katılımcı maksimum 160 fiili gün işyerinde bir fiili çalışarak iş deneyimini artırır.
-İŞKUR, katılımcıya günlük 25 TL cep harçlığı verir ve iş kazası – meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası prim giderlerini öder.
-Kişi tecrübe kazanırken, işveren maliyeti olmayan işçi adayını tanıyarak ve işyerinde çalıştırarak istihdam edeceği kişiyi kendisi yetiştirmektedir.
-İstihdam zorunluluğu yoktur. Ancak; bir yıl içinde programdan tekrar yararlanılmak istenirse işverence daha önce katılan kişilerin % 20’sini (en az 1 kişi) en az 60 gün istihdam zorunluluğu var. Bu kişi kursiyer olabileceği gibi kayıtlı işsizlerden de olabilir.
-Programın bittiği tarihteki çalışan sayısı ile programın başladığı tarihteki çalışan sayısının eşit (veya üstünde) olması gerekir.
-Programın bittiği tarihteki çalışan sayısının, programın başladığı tarihteki çalışan sayısından düşük olması halinde çalışan sayısındaki azalmanın bir ay içinde tamamlanması beklenir. Cezai herhangi bir yaptırımı olmamakta, ancak o işyeri ile bir süre işbirliği yapılamamaktadır.