Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bugün bir ilki deneyerek 67P/Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine “Philae” isimli modülü indirmeyi başardı. Philae modülü Rosetta isimli uzay sondası tarafından kuyruklu yıldıza fırlatıldı. Phiae modülünün inişi 7 saatlik bir süre içerisinde tamamlandı.
İniş uzay aracı Philae’nin resmi Twitter adresinden “Yere iniş! Artık yeni adresim 67P!” şeklinde duyuruldu. Philea’nın kuyruklu yıldıza inmesinden sonra ESA’da büyük bir sevinç patlaması yaşandı. İlk yapılan açıklamada “Burada muhteşem bir iş başardık. Şu anda kuyruklu yıldızdayız” ifadesi kullanıldı.
Rosetta uzay aracı tarafından fırlatılan Philae’nin inişten sonra zeminden örnekler alması ve beraberinde getirdiği üç laboratuvar cihazıyla deneyler yapması bekleniyor. Spektrometre yardımıyla incelenen maddelerin türleri belirlenecek, kuyruklu yıldızda bulunan moleküllerin yapısı aydınlığa kavuşacak.
Aminoasit gibi organik maddelerin bulunması halinde, veriler Dünya’da hayatın oluşumuna dair önemli ipuçları sunacak. Projenin başarıyla sonuçlanmasıyla, ilk kez Dünya’dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş oldu. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.
Philae’nin yüzeye inişi yaklaşık yedi saat sürdü. Bu sırada Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rosetta’dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya’ya ulaştı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), tarafından 10 yıl önce dünyadan 41 kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldıza gönderilen, Rosetta adlı uzay sondası Ağustos’ta kuyruklu yıldıza ulaşmıştı.
O günden bugüne kadar geçen sürede yıldızın çevresi ve çekirdeği ile ilgili bilgiler toplayan Rosetta, Philae adlı modülü bugün kuyruklu yıldıza fırlattı.