Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Güzeller, Dalyan Çamur Banyolarını ziyaret etti
Bu yazı  9580 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Miss Mediterranean 2013 Güzellik Yarışması finali 07 Temmuz Pazar günü Antalya Hotel Limra Gala Salonunda yapılacak. 14ncüsü düzenlenecek olan Güzellik Yarışmasının 12 finalisti, Dalyan Peloid Çamur Banyolarını ziyaret etti. Tesisi ziyaret eden güzeller, tesisin çamur havuzlarına girerek ciltlerini güzelleştirmek için şifalı çamurdan yararlandılar.

Eğitim kampını Demre’de tamamlayan güzeller, Muğla’nın İztuzu Plajı, Caretta Caretta kaplumbağaları ve çamuru ile Dünyaca ünlü Dalyan beldesine gelen güzeller 4 günlük gezi kampı düzenlediler. Tanıtım Production Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bulut, Dünyaca Ünlü Peloid çamuru ile güzellerin cilt bakımı yaptıklarını, Dalyan’ın doğal ve tarihi yerlerinde günübirlik geziler düzenlediklerine ve kampın başarılı bir şekilde sürdüğünü söyledi.

Finalist güzelleri Dalyan’a davet eden ve ağırlayan Dalyan Peloid Tesisleri Yönetim Kurul Başkanı Talat Yalılı ise, Miss Mediterranean 2013 güzellerini Dalyan’da ağırlamaktan çok mutlu olduklarını ve Dalyan Peloid çamurunun mucize etkisini güzellerin denemelerinin çok önemli olduğunu, bu mucize çamurun dünyaya duyurulmasına katkısı olacağına inandığını belirtti.

Dalyan’daki kaplıca suları kaynağında 39 derece sıcaklıkta olup, bu kükürtlü sular, klörür, sodyum, hidrojensülfür, florür ve radyoaktif radon gazı içermektedir. Dalyan’ın kaplıcaları, geçmişte sadece yöre halkına şifa dağıtıyordu. İnsanlar çadır kurup, günlerce kür alıyordu. Bu suların, başta nekahat dönemi, sinir, romatizma, siyatik, kadın ve cilt hastalıkları olmak üzere pek çok derde deva olduğuna inanılıyordu. Ameliyat olanlar da nekahat döneminde bu sulardan yararlanıyordu.

Bu sulardan Gelgirme Kaplıcası, 1990’lı yıllarda yeniden düzenlendi ve “Güzellik Çamuru” olarak ünlendi. Çamur banyosu, günümüzde eğlence kaynağı haline geldi. Burada 2 noktadan sıcak su çıkmaktadır. Bunlardan biri çamur banyosu halindedir. Saniyede 20 litre debisi olan diğer su küçük bir havuz halindedir. Çamura bulanan insanlar, canlı birer heykel haline geliyorlar ve birbirlerinin fotoğraflarını çekerek eğleniyorlar. Sürülen çamur, yaklaşık 45 dakika bekletiliyor. Kuruyan çamur, deriyi geriyor ve gözenekleri temizliyor. Duşlarda çamur temizlendikten sonra diğer kaplıca kavuzuna giriliyor. Burada 30 dakika kalmanın yararlı olduğu söyleniyor.

Köyceğiz Gölünün güney batısında, Ölemez dağının eteklerinde yer alan Sultaniye Kaplıcası ise Dalyan’a dört kilometre uzaklıktadır ve Dalyan’dan tekneyle gidilmektedir. Karayolu ile Özel Çevre Koruma kurulunun onay vermediği Dalyan kanalının iki yakasını birleştirecek olan köprü yıllardır yapılamadığı için ancak Köyceğiz Gölü’nün etrafına dolaşmak gerekmektedir.

Kaplıcanın Kaunos’lular tarafından bundan iki bin yıl önce açıldığı belirlenmektedir. Çevredeki hastane kalıntıları da bunu doğruluyor. Ancak bu kalıntılardan çok azı günümüzde görülebilmektedir. Burada Roma ve Bizans dönemlerinde ünlü bir hastane bulunduğunu ve kapısında “Buraya ölüm giremez” diye levha asıldığını biliyoruz. Tarihi kaynaklar, eteğinden kaplıca suları fışkıran Ölemez Dağı’nın adının da bu hastane levhasından kaynaklandığını yazmaktadır. Ancak, bu hastanenin kalıntıları yavaş yavaş yok olmaktadır. Bir bölümü ise şimdiki kaplıcanın hemen önünde, Köyceğiz Gölü’nün sularının altındadır.

dalyan-camur-banyosu

guzellik

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri