Logo
Dark Light
Bumerang - Yazarkafe
Sülük Tedavisi ve Faydaları
Bu yazı  1.7360 kere görüntülenmiş olup, YAZARın kendi görüşlerini ifade eder...

Sülüklerin tedavi edici özellikleri kan emilirken vücuda verilen salgıda gizlidir. Bu salgı, 100’ün üzerinde biyoaktif madde içermektedir. Başlıca bu maddeler kanın pıhtılaşmasını engelleyici, oluşmuş pıhtıyı eritici, ağrı kesici, mikrop öldürücü, tansiyon dengeleyici, kas gevşetici, bağışıklık sistemini düzenleyici ve stres giderici etkilere sahiptir. Ayrıca sinir hücreleri ve liflerinin tamir edilmesini hızlandıran enzimlerdir.

Sülük tedavisi, atardamar ve toplardamar tıkanıklıkları başta olmak üzere birçok dolaşım sistemi hastalığında, varis, iltihaplı ve iltihapsız eklem romatizmalarında, kısırlık, iktidarsızlık, epilepsi çeşitlerinde, yumuşak doku romatizmalarında, felç, kısmi felç, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarında kullanılır.

Ayrıca saç çıkarmada, hemoroid’de (basur), göz tansiyonu (glokom) ve buna bağlı görme kayıplarında, migrende ve her türlü baş ağrısı, yüksek tansiyon, troid’e bağlı şişmanlık, astım ve bronşial hastalıklar, yanık vakaları, iyileşmeyen yaralar ve ameliyat izleri, kangren, meniere hastalığında ve bazı işitme kayıplarında başarıyla kullanılmaktadır.

Ortopedi ve rekonstrüktif cerrahi kapsamında, gangren gelişmekte olan kopuk organ tamirlerinde de tüm dünyada yaygın biçimde kullanılmaktadır. Son olarak sülüğün güçlü antioksidan etkisi nedeniyle koruyucu (preventif) tıpta da kullanımından bahsetmek gerekir ki, yılda bir defa yapılan sülük tedavisi, o yıl içinde grip ve domuz gribi başta olmak üzere tüm enfeksiyonlar birçok hastalığa karşı koruyucu etki göstermektedir.

Sülükler yüz bölgesinde tetikleyici noktalara konulduğunda gençleştirici ve canlandırıcı etkiler gösterir. Tiroid bezinin eş zamanlı çaIışmasını hızlandırır ve kronik yaraların ve rahatsızlıkların (sinüs iltihabları, siyah noktalar, bademcik iltihapları, kulak iltihapları, deri iltihapları, deri üzerindeki lekeler ve kırışıklıkları) hızla iyileşmesini sağlar. Beyindeki kan akışını hızlandırır, horlama tedavilerinde ve sigaranın ciltteki etkilerinin tedavilerinde kullanılır.

Sülüklerin ısırdığı zaman bıraktıkları yara izlerinden korkulmamalıdır. Yaralar 7 ila 10 gün arasında kaybolur. Sülüğün gençleştirme etkisi ve insan derisindeki kan akışının hızlanması ile 4 – 6 hafta arasında gerçekleşir

Bir hastada kullanılan sülükler, başka bir hastada da kullanılabiliyor mu?
Kesinlikle başka bir hastada kullanılmadan imha edilmelidir. Böylece kan yoluyla bulaşan hastalıkların geçişi engellenerek güvenli bir tedavi sağlanmaktadır. Sülükler ilk kullanımda ürettikleri salgıyı boşalttıklarından ikinci uygulamada aynı etkiyi gösteremezler.

Sülük tedavisinde uygulanmaması gereken bölgeler var mı?
• yumuşak cilt bölgeleri (göz kapağı ve çevresi gibi)
• keratinize bölgeler (avuç içi, ayak tabanı gibi)
• önemli damarların üzerleri (boyun, çene altı, koltukaltı, kasık gibi)

Sülük tedavisinde uygulanması sakıncalı olan hastalıklar var mı?
Sülük tedavisi uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktaların başında hastanın anemi (kansızlık) sorununun olmaması, kanı sulandırıcı ilaç kullanmıyor olması, pıhtılaşmaya engel bir hastalığının bulunmaması ve vücudunda aktif bir kanama odağının bulunmaması gerekir. Son bir ay içinde mide-barsak kanaması gibi bir hastalık geçirilmiş olması, cerrahi işlemlerin öncesi ve sonrası ayrıca diyalize girmekte olan hastaların vital bulguları çok değişken olduğundan sülük tedavisi uygulanmaz. Gebelerde ve emziren annelerde, kontrolsüz diyabet hastalığı veya kalp yetmezliği olanlarda da sülük tedavisi uygulanmaz.

Sülük tedavisinin yan etkileri var mı? Tedavi gören kişi daha sonra rahatsızlanırsa ne yapılması gerekir?
En sık karşılaşılan yan etkisi uygulama bölgesinde görülen lokal kaşıntıdır. Bunun için 2 gün boyunca evde soğuk uygulama yapmak yeterlidir. bunun dışında nadiren gelişebilecek baş dönmesi, tansiyon düşmesi, kanamanın uzun sürmesi gibi problemlerde doktorunuza başvurmanızı veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.

Acil işim çıktı sülüğü ısırdığı bölgeden çıkarmak istiyorum ne yapmam lazım?
Tedavi bitmeden sülük ısırdığı bölgeden alınmak istenirse az miktarda sigara dumanı ya da ısı kaynağı sülüğün ısırdığı yeri bırakmasını için kullanılabilir. Kesinlikle ısırdığı bölgeden çekmek suretiyle çıkartmaya çalışmayınız.

Sülük ısırdığı bölgede ne kadar zaman kalmaktadır?
Sülük doyduğunda kendiliğinden ısırdığı yüzeyi bırakır yaklaşık olarak 20 ila 45 dakika arasındadır. Nadiren 60 dakikayı bulduğu da olmuştur.

Sterilize sülük kullanmazsam ne olur?
Kişilerin bu sülükleri dikkatsizce kullanmaları bilinen ve bilinmeyen enfeksiyon kapma ihtimali açısından büyük risk taşır.

Aldığım sülükler kısa zaman sonra ölüyor?
Sülük’lerin bakımında sakınılması gereken iki önemli husus vardır. Bunlardan biri suyun sıcaklığı diğeri ise suyun klorlanmamış olmasıdır (şişe suyu kullanınız). Ani ısı değişimlerinde sülükler ölür, suyun sıcaklığı 20 derece olması gerekmektedir.

Tedaviden sonra nelere dikkat etmem gerekir?
Hastanın istirahat etmesi, çok sıcak ya da çok soğuk ortamlardan kaçınması, kanı sulandırıcı ilaç kullanmaması ve bol sıvı alması gerekmektedir.

Tedaviden sonra banyo yapabilir miyim?
Bir gün sonra banyo yapmakta sakınca yoktur.

Tedaviden sonra sülüğün ısırdığı bölgeden ne kadar zaman kan akacak?
Uygulama sonrası 3 -24 saat civarında sızıntı şeklinde kanama olabilir. Yapılmış olan pansuman açılmadan ertesi güne kadar beklenmelidir.

Sülük tedavisinde enfeksiyon kapma riski var mıdır?
Uygulanacak bölge pis ise sülük enfeksiyona sebep olabilir. Sülüklerin dış yüzeyi sterilize edilmemişse, sülüğün üstündeki bakterilerden enfeksiyon kapabilirsiniz. Uygulanacak bölge temiz olursa ve de sülüklerin dış yüzeyleri sterilize edilmiş olursa hiçbir enfeksiyon görülmez.

Sülük ısırmak istemezse, ısırmıyorsa ne yapmalı?
•sülüğün kolayca ısırmaması halinde;
• soğuk deri
• sigara içiliyorsa
• parfümlü yüzeyse
• küçük çocuksa
Uygun bölge ılık ve temiz olan deridir. Hala sülük yapışmıyorsa iğne ile bir delik açılması tavsiye edilir. Eğer hala yapışmıyorsa sülük değiştirilir.

Sülük ısırması ağrı ya da acıya sebep olur mu?
Hastalar tarafından sivrisinek ısırması gibi hissedilir. Sülüğün ısırması ağrı ya da acıya sebebiyet vermez.

Sülükleri nasıl imha etmemiz gerekli?
Kullandıktan sonra içinde %70’lik alkol veya çamaşır suyu bulunan kavanozda 5 dakika bekletilerek imha edilmelidir.

Bu yazı için bir yorum yap..




        

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazı ve yorumlar hiçbir şekilde sitemizin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Bunlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                

Eser Ürküt   Eser ÜRKÜT   eser@egehaberleri.net

 

12 Mart 2023

Viktorya, Seyşeller — Lider kripto türevleri borsası ve Copy Trade platformu olan Bitget, dünya çapında milyonlarca trader tarafından kullanılan bir... devamını oku

 

Zeren Dağdeviren

 

 

  Zeren DAĞDEVİREN   zeren@egehaberleri.net

 

30 Eylül 2020

Merhaba, 2020 Yazına veda ettiğimiz bu günlerde, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yaz genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Antik şehirleri ve ilgimi çeke... devamını oku

 

Hüseyin Bora Çelik

 

 

  Hüseyin Bora ÇELİK   hboracelik@gmail.com

 

Saadete kutlu yürüyüş (1. Bölüm) Rüyaların tılsımına hepimiz elbet inanırız, iyiye veya kötüye yorarız zaman zaman; Bazen “hayırdır inşallah” diyip birkaç gün etkisinde ka... devamını oku

 

Merve Küçük

 

 

  Merve KÜÇÜK   mrv.kck1323@gmail.com

 

 

Aslıhan Uğur

 

 

  Aslıhan UĞUR   aslihanugur81@hotmail.com

 

Ekrem Örsoğlu

 

 

  Ekrem ÖRSOĞLU   zeus@egehaberleri.net

 

Mahmut Taylan Tüfek

 

 

  Mahmut Taylan TÜFEK   mtaylan.tufek@gmail.com

 

18 Nisan 2018

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz bunu bilmeden onun hakkında yapılan konuşmalar doğru değildir. Benc... devamı

Melahat Erten Tekeşin

 

 

  Melahat Erten TEKEŞİN   melahattekesin@gmail.com

 

Süleyman Türkoğlu

 

 

  Süleyman TÜRKOĞLU   suleymanturkoglu333@gmail.com

 

 

Ege Haberleri