Prostat hastalıkları sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, mesaneyi tam boşaltamama hissi, gece idrara kalkma, idrar yaparken zorlanma, ani idrara çıkma ihtiyacı gibi yakınmalara yol açarak cinsel yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Prostat hastalıklarında en önemli nokta; cinsel fonksiyon sorunlarına yol açmayan tedavilerin tercih edilmesidir. Tedavi yöntemine karar verirken, tedavinin cinsel fonksiyona zarar vermemesi hususunu da önemle değerlendirmek gerekir.
Hastalık özellikle erken dönemlerde çok sinsidir. Kişide prostat büyümesine bağlı şikâyetler yoksa kansere özgü hiç bir belirti olmayabilir. Prostat kanserinde sertleşme ve boşalma esnasında oluşan ağrılara ek olarak kasık ve bacaklarda da ağrı görülebilir. Sertleşme bozukluğu ve cinsel isteksizlik de sık karşılaşılan problemler arasında.
Prostat kanserinde sık uygulanan ve prostatın çevre dokularıyla birlikte alındığı radikal prostatektomi ameliyatı, radyoterapi, kriyoterapi gibi yöntemlerde de prostatın yanında bulunan sinirler ve damarlar zarar görebiliyor. Bu da sertleşme sorununa neden oluyor. Kanserin kendisi de sertleşmeyi sağlayan ve prostata yapışık seyreden sinirleri harap edebiliyor. Ayrıca hormon tedavisi ya da testislerin cerrahi olarak çıkarıldığı orşidektomi ameliyatı da cinsel istek kaybına yol açabiliyor.
Hormon tedavisi sinirleri harap etmemesine rağmen, vücuttaki testosteronu tamamen ortadan kaldırdığı için kişiyi, cinsel aktivite için isteksiz hale getiriyor.