Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de akrabalık oranının Diyarbakır’da yüzde 42, İstanbul’da yüzde 25 ve birçok ilde yüzde 20-30’larda seyrettiğini belirten Baltacı, İzmir’de yüzde 8 olan oranın, batı illerinde daha da düştüğünü söyledi.
Ülkemizde ayrıca Orak hücre anemisi ve Akdeniz anemisi gibi genetik hastalıkların güney illerimizde kendiliğinden yüksek taşıyıcılık sıklığı bulunuyor. Genetik hastalıklar, Türkiye için önemli bir problem, tedavisi yok, bakım masrafları çok yüksek ve aile bireylerinde travmaya yol açıyor.
Ölümcül kas erimesi hastalığı SMA, ileri düzeyde zeka geriliği gibi çeşitli kalıtsal hastalıklar, Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) yöntemi ile gebelik öncesinde belirlenebiliyor.
Uzmanlar, bozuk genlerin bir araya gelme olasılığının ortadan kaldırıldığı yöntem sayesinde, henüz embriyo aşamasındayken doğacak bebeğin sağlıklı olup olmayacağının tespit edilebildiğini ifade ederek, sağlam olan embriyonun anne rahmine yerleştirildiğini söyledi. Genetik hatadan kaynaklanan yaklaşık 20 bin kadar hastalık bulunmaktadır.
Çiftlerin anne-baba olmaları sürecinde gebeliğin sağlanabilmesi ve sağlıklı bir bebek dünyaya gelebilmesi için genetik hastalıkların çok dikkat edilmesi gereken bir risk faktörü olduğunu, Genetik hastalıklar, kısırlık, infertilite ya da özürlü bebek gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Bilinen herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan çiftlerin de özürlü bebek sahibi olabilir. Bu hastalıkların bir kısmının çekinik genlerle geçmektedir. Herkes, mutasyonlu (hastalık taşıyan) çekinik gen taşır. Akraba evliliklerinde çekinik genler baskın hale gelerek, bebek hasta doğmaktadır.