Ankara Ticaret Odası (ATO), sağlık açısından tehlike saçan ithal ürün sayısının 77’yle sınırlı olmadığını, bunların dışında 691 ürünün daha tehlike saçmaya devam ettiğini açıkladı.
2005’de AB’ye uyum kapsamında 768 üründe TSE denetiminin kaldırıldığını belirten ATO Başkanı Sinan Aygün, “1 Ocak 2006’dan bu yana oyuncaktan şırıngaya, biberondan yemek tabağına kadar pek çok sağlıksız ürünün Türkiye’ye girdiğini ve vatandaşlar tarafından kullanıldığını vurguladı.
ATO Başkanı Sinan Aygün yaptığı açıklamada, 2005 yılında Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında yayınlanan bir dizi tebliğle, çoğu Uzakdoğu menşeli 768 üründe Türk Standartları Enstitüsü (TSE) denetiminin kaldırıldığını, 1 Ocak 2006 tarihinden bu yana, oyuncaktan şırıngaya, biberondan yemek tabağına kadar yüz binlerce sağlıksız ürünün Türkiye’ye girdiğini ve vatandaşlar tarafından kullanıldığını bildirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın piyasa denetim faaliyetleri sonucunda kanserojen olduğu tespit edilen 77 ürünün toplatılması yönünde karar aldığını hatırlatan Aygün, “768 çeşit üründen 77’si piyasadan toplatılacak. Ancak geriye kalan 691 ürün için tehlike hala devam ediyor” dedi.
Aygün, çoğu Çin, Tayvan, Kore, Malezya, Vietnam gibi Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen ve sağlığa zararlı olan ürünlerle ilgili şu uyarılarda bulundu:
-Güneş gözlükleri gözü ultraviyole ışınlardan korumuyor, gözü bozuyor.
-Çin menşeli bazı diş macunları, soğutucu ve çözücü ürünlerde kullanılan “dietilen glikol” adlı zehirli bir madde içeriyor. Bu macunlar Japonya ve Yeni Zelanda’da toplatıldı.
-Zararlı kurşun içeren malzemeden yapılan musluk ve bataryalar insan hayatı için büyük tehlike arz ediyor.
-Ucuz laminant parkelerin bir kısmı insan sağlığına son derece zararlı “formaldehit” içeriyor. Bu madde astıma neden olabiliyor.
-Porselen yemek takımı, zehirli maddeler olan kurşun ve kadmiyum içeriyor.
-Seramik kupalar, tabaklar ve kaplar kanserojen maddeler içeriyor.
-Şırıngaların ölçümlemesi yanlış.
-Cam biberonun boyası çıkıyor ve sağlığa zarar veriyor.
-İdrar sondaları mikrop taşıyor.
-Ameliyat eldivenleri kolayca yırtılıyor.
-Diş fırçalarının kıl sertliği yetersiz.
-Elektrikli oyuncakların birçoğu emisyon üretiyor. Yakınında bulunan elektrikli malzemeleri bozuyor. Ayrıca kanser dahil pek çok rahatsızlığa yol açıyor.
-İpli oyuncakların ipleri standart ölçülerin üzerinde olduğu için çocuğun boynuna dolanma riski bulunuyor.
-Tansiyon aletleri doğru ölçüm yapmıyor.
-Cerrahi bıçak ve pensler paslanıyor.
-Bisiklet dış lastikleri kopmaya karşı dayanıksız.
-Otomobil farı yeterli aydınlatmıyor.
-Otomobil lastikleri güvenli değil.
-Cankurtaran kemerleri güvenli değil.
-Kırtasiye ürünlerini parlatmak için kullanılan nikel ve kalay gibi ürünler deri ile temas ettiklerinde, eklemlerde, böbreklerde ve karaciğerlerde birikiyor. Çocuklarda sinir ve bağışıklık sistemini tahrip ediyor.