Türdü İlköğretim Okulu’nda Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Yrd. Doç. Dr. Hatice Topal tarafından Ana Sınıfı öğrenci velilerine farkındalık eğitimi verildi. Zihinsel yetersizlikte erken tanının yaşamsal önem taşıdığı, çocuğumuzun, çevremizdeki diğer çocuklarla kıyaslandığında, herhangi bir gelişim geriliği gözleniyorsa, zaman geçirmeden bir hekime veya çocuk gelişim uzmanına başvurulması gerektiği söylendi.
Başkan Menderes Çetinözlü, Zihinsel Engelliler Derneği’nin Amacını, “Muğla da beyin ile ilgili hareket bozukluğu yada felçli olan zihinsel özürlü eğitilebilir ve öğretilebilir çocuklar için; el becerilerini geliştirecek, kendilerine ailelerine çevrelerine faydalı olabilmelerini sağlayarak onları hayata ve topluma kazandırmak için çeşitli atölyelerden oluşan okullarını yaptırmak ve yaşatmak ve bunun için gerekli yardımı sağlamak” olarak belirtti.
Dernek Başkanı Menderes Çetinözlü; “Zihin engellilik, gelişimsel dönemde ortaya çıkan, uyumsal davranışlarda görülen yetersizliğe ilaveten genel zeka fonksiyonları açısından normalin altında olma durumudur. Zihinsel engellilikte, gelişimsel dönem olarak kastedilen dönem 18 yaşına kadar olan süreçtir. Zeka fonksiyonlarında normalin altında olma durumu ise zeka testlerinde elde edilen zeka bölüm puanının belirlenen zeka bölüm puanından aşağıda olma durumudur” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Hatice Topal, “Zihinsel engelli çocuklarda uyumsal davranışlarda görülen yetersizlik ise çocuğun kendi yaşından beklenen ve içinde bulunduğu toplumun bireylerinden beklediği sosyal davranışları gösterememe durumudur. Zihinsel engellilik hastalıkların tıbbi sınıflanmasında yer almakla birlikte tıbbi bir hastalık değildir. Psikiyatrik bir bozukluk olarak sınıflandırılabilmekle birlikte ruhsal bir bozukluk değildir” diye belirtti.
Bilgilendirme toplantısında, zihinsel engelli çocukların gelişimi hangi düzeyde olursa olsunlar normal çocuklardan farklıdırlar. Ancak bu çocukların gelişim ihtiyaçları onlarınkinden farklı değildir. Bu çocuklarda yemeğe, içmeye, sevilmeye, başarmaya, kabul edilmeye ve toplumun bir üyesi gibi yaşamaya gereksinimleri olduğu vurgulandı.
Zihinsel engelli çocukların fiziksel görünümleri ve sağlık durumları engelin ağırlık derecesine göre değişmektedir. Hafif derecede zihinsel engelli olan çocukların görünüş ve motor becerileri genelde normal yaşıtlarından farklı olmadığı; Orta ve ağır derecede zihinsel engelli olan çocuklarda ise bu durumun farklı olabileceği belirtildi.
Yrd. Doç. Dr. Hatice Topal, “Zihinsel engelli çocuklar, yaşıtlarına oranla daha sık hasta olurlar. Kendilerini korumayı normaller gibi bilemezler. Zihinsel engelli çocuklarda psikodevinimsel alanlarda belirli derecede gerilik gösterirler. Büyük ve küçük kaslarını kullanmada yetersizlik gösterirler. El göz koordinasyonunu sağlamada zorluk çekerler. Görme ve işitme gibi ek bedeni özürlere daha sık rastlanmaktadır” dedi.
Dernek Başkanı Menderes Çetinözlü; “Zihinsel engelli çocukların konuşma ve dil gelişimleri normal yaşıtlarınkine benzer aşamaları izlemektedir. Konuşmayı normal çocuklar gibi öğrenirler, ancak zihinsel yetersizliğe bağlı olarak konuşmaları daha geç gelişmekte ve daha fazla konuşmada bozukluk göstermektedirler. Zihinsel yetersizlik arttıkça dil ve konuşma problemleri de artmaktadır. Dikkat süreleri kısa ve dağınıktır. Devamlı izleme, ödül ve değişiklik isterler” dedi.
Velilerden biri, bilgisayar, tablet vs çok iyi kullanan çocukların zeki olabileceğini söylediğinde, Hatice Topal; “Bu bir marifet veya ayrıcalık değildir, bu onun zeki olduğunu göstermez. Aletler zekayı kullanmayı öldürüyor, aklını kullansa daha faydalı olur” diyerek karşı çıktı. Çocuklarımızın televizyon, tablet, bilgisayar gibi aletlerle çok zaman harcamalarının gelişimlerine olumsuz etkileyeceğini söylediler.
Engelli çocuğu olan veliler hastanelerde kurul raporlarında çok sıkıntı yaşadıklarını, diğer hastaların ve doktorların anlayış göstermediklerini dile getirdiler. Engelli çocuklar çabuk sıkıldıklarından hareketli ve gürültülü olduğundan tahammül edilmedikleri gözlemlenmektedir. Veliler bu durumdan çok rahatsızlık duyduklarını söylediler.
Dernek Başkanı Menderes Çetinözlü; “Devlet tarafında yapılan iyileştirmeler sevindiricidir, ama yeterli diyemeyiz. Çok şükür. Biz nelerini de gördük; Milli Eğitimin, biz akıllılarla baş edemiyoruz, bir de delilerle mi uğraşalım sözlerini unutmadık. Lütfen empati yapın bizi anlayın. Ama acıyarak bakmayın, bizi dışlamayın yeter” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Hatice Topal; “Bazı hastalarım geliyor, anlatamam pireyi deve yapıyorlar. Çocuğunun ufak bir rahatsızlığında aşırı telaş yapıp, ağlamaklı durumlarını görünce üzülüyorum. Bu rahatsızlık hemen halledilebilir türden. Engelli çocuğu olan anneler ne yapsın. Abartmayın lütfen, halinize şükredin. Her anne baba çocuğunu çok sever” dedi.
Bilgilendirme Toplantısına katılan veliler tarafında sunumu yapan Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Yrd. Doç. Dr. Hatice Topal’a teşekkür edildi. Faydalı bir eğitim olduğu belirtildi ve fotoğraf çekiminin ardından farkındalık yaratılmış olarak katılımcılar dağıldı.
Duyuru: Muğla Zihinsel Engelliler Derneği’nin 20. Kuruluş Yıldönümü Kutlama etkinlikleri 23 Aralık 2016 Cuma günü Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 19:30’da başlayıp devam edecektir. Protokol ve tüm halkımız davetlidir.