13 Mart 1929 Malatya’nın Arguvan İlçesi, Kızılşakağı köyünde doğan, Haydarpaşa Lisesi, Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun olan şair, yazar, gazeteci, siyasetçi, Birlik Partisi’nde Genel Sekreterlik yapmış, çok yönlü bir insan; Şemsi Belli. Şiirlerinin yanısıra tiyatro, gezi yazısı, anı, araştırma, inceleme alanlarında da yazmış bir edebiyatçıdır.
Ana yasa adlı şiiri ile tanınan, bu şiirini Hakkari’de Zap Suyunun kıyısında yaşayan ve tel gererek, tehlike içinde, suyun öteki yanına geçmek zorunda olan insanların çaresizliğini anlatmak için yazmıştı. Bu şiir duyulmaya başladığında, kimse şairinin kim olduğunu bilmiyordu. Bir gazeteci, kendisini bulup sorunca, Şemsi Belli olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca siyasi taşlamaları da vardır.
Gülsen hanım ile 1958 yılında evlenen, Belli’nin üç oğlu vardır. Kendisi ile tanışmam ise Türk Hava Yolları Rezervasyon Müdürlüğü’nde çalışırken olmuştu. Rezervasyon’da Genel Satış Acentesi adı altında bir bölüm vardı. Ben orada görevlidim. Ayrı bir ekiptik. Odamız, telefonumuz özeldi. Şemsi Bey o telefonun numarasını nasıl buldu bilmiyorum. Bir gün o telefondan aradı. Ankara için yer istedi. Ben de rezervasyonu aramanız gerekiyor dedim. Kendini tanıttı. Uçması gerektiğini, çok önemli olduğunu söyledi. Kıramadım kendisinin işini hallettim.
Tabii o günden sonra beni arar, rezervasyon yaptırırdı. Bir gün bir koli geldi. Açtığımda imzalı Şiir Kitaplarını görünce çok mutlu oldum. Ben rezervasyondan ayrılana kadar, hep aradı. 11 ekim 1995 yılında ölümünü duyunca çok üzüldüm. Kendisi ile hiç yüz yüze gelmemiştim. Ama saydığım , hayran olduğum bir değerli insanı kaydetmiştim.
Yıllar sonra, Avşa Adası’na gittiğimde arkadaşım Zühal Kalender’in evinde konuşurken, sohbet şiirden açıldı. Ve konu Şemsi Belli’de noktalandı. Zühal “Sana şimdi bir sürprizim var” dedi. “Karşı komşum, kim biliyor musun?”. “Hayır” dedim. Gülsen Belli deyince, şaşırdım. Çok mutlu oldum. Tanıştık tabii, yaşadıklarımı ona anlattım. Hem güldük, hem hüzünlendik.
Şemsi Belli’nin bir çok eseri, yabancı dillere çevrilmiştir. Şiirlerinin bazıları bestelenmiştir. Örneğin; Tekrar çal emmioğlu (beste – Ferdi Tayfur), Bir yangının külü (beste – Muzaffer İlkay), Anayaso (beste – Selda Bağcan), Gönül penceresinden ansızın bakıp geçtim (beste – Zeki Müren) olup ayrıca bu şarkıları başka sanatçılar da yorumlamıştır. Bazı yazı ve şiirleri; Can kuşum, Güz çiçeği, Bahar güneşi, Büyük paydos ve diğerleri..
Yıllar önce tanıdığım, hayran olduğum. Anadolu’da doğmuş, Ankara’da okumuş, İstanbul’da büyümüş, yaşamış ve veda etmiş. Anadolu kokan, doğayı anlatan, aşk ve sevdayı yaşarcasına yazan, unutulmaması gereken önemli bir Şairimizdir Şemsi Belli. Bizlere armağan ettiği şiirleri ve yazıları için sonsuz teşekkürler. Nurlar İçinde Uyusun…
Her gününüz dünden daha iyi olsun. Zeren Dağdeviren.
Öldüm işte
Kalabalıklar karşılamadı ki
Kalabalıklar uğurlasın
Uğur dediğim söz gelişi
Uğur neresinde bu yolculuğun
Ha üç kişi
Ha beş kişi
Devlet töreni olsa ne yazar
Öldüm işte
Şemsi Belli