Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, Ebola virüsünün insandan insana nasıl bulaştığına açıklık getirilerek “Virüs, vücut sıvıları, kan, dışkı ve kusma ile yakın ve doğrudan fiziksel temas halinde bulaşıyor. Doğrudan temas dışında daha önce virüsün temas ettiği yer ve cisme dokunma yoluyla da bulaşıyor ama bu şekilde yani dolaylı yolla virüs bulaşması çok nadir bir durum” denildi.
Ebola virüsü taşıyan ancak iyileşme sürecinde olan bir kişinin spermlerinde en az 70 gün ve hatta bazı çalışmalara göre 90 gün aktif kalabildiği belirtilen açıklamada, tükürük ve gözyaşının da düşük de olsa virüs taşıdığı kaydedildi.
Dünya Sağlık Örgütü açıklamasında virüsün hava yoluyla bulaşmadığı vurgulandı. Ebola virüsünün mutasyona uğradığı yönünde de hiçbir kanıt olmadığı belirtilen açıklamada, virüsün değişime uğrayarak hava yoluyla da bulaşabileceği yönündeki iddialar konusunda hiçbir kanıt olmadığı bildirildi.
Ebola Virüsü insanlarda Ebola Virüsü Hastalığına (Eski adı Ebola Hemorajik Ateşi) yol açar. İnsanlarda ve primatlarda (enfekte maymun, goril, şempanze, meyve yarasası, orman antilobu ve kirpi gibi) sıklıkla ölüme yol açan ciddi bir hastalıktır. Ebola Virüsü Hastalığı salgınlarında ölüm oranı %90’lara kadar çıkabilmektedir. Salgınlar öncelikle tropikal ormanların yakınında bulunan Orta ve Batı Afrika’nın ücra köylerinde meydana gelmektedir.
Virüs insanlara vahşi hayvanlardan geçer ve insandan insana bulaşır. Meyve Yarasaları (Fruit Bats) Ebola Virüsünün doğal konağı olarak görülmektedir.