Benler, deri hücreleri olan melanositlerin etrafa yayılmak yerine, küme halinde büyümesi sonucu oluşurlar. Birçok insanın vücudunda 10’dan fazla ben bulunmaktadır. Melanositler pigmentleri oluştururlar ve bu pigmentler cilde rengini verirler. Bir arada büyüdükleri zaman da renkleri daha çarpıcı olur ve belli bir şekilde yerleştikleri yerde görünürler. Benler, açık renk ortaya çıkıp, zamanla koyulaşabilirler. Güneşe maruz kalmak, UV ışınları ve biyolojik değişimler, bu benleri daha belirgin hale getirirler. Birçok insan benleri çekici bulur ama bazıları da benlerinden kurtulmak isterler. Unutmayın ki, benlerden kurtulmak için doğru yöntem dermatoloğunuza danışmaktır.
Tek bir bene nevus, birden fazla sayıdaki benlere ise nevi denir. Büyük bir çoğunluğu normaldir ve zararları yoktur. Normal benler aşağıdaki özelliklere sahiptirler; Pembe, açık kahverengi, koyu kahverengi ya da siyah, Oval ya da yuvarlak şekildedirler. Küçük ya da çok büyük olabilirler. Ciltte kabarıklık yapmayacak şekilde bulunabilirler ya da dışa doğru hafifçe ya da daha çok çıkık olabilirler. Üzerlerinden bazen kıl çıkabilir. Anormal ya da potansiyel olarak tehlikeli olan benler, zamanla melanomaya dönüşebilir ve bunlara displastik nevi denir. Bu, risk taşıyan benler, genellikle küçük bir operasyonla çıkartılırlar ve aşağıdaki özelliklere sahip olurlar;
Düzgün hatlara sahip sınırları olmayabilir ya da sınırlarını belirlemek zor olabilir. Klasik oval ya da yuvarlak şekline sahip olmazlar. Yüzeyleri düz ya da çıkıntılı olabilir. Genellikle 5 ila 15 mm arasında değişen büyüklüğe sahiptirler, bu da normal bir benden daha büyük demektir. Ten rengi ya da koyu kahverengi ve altı pembe yüzeyli olabilirler. Vücudun her yerinde belirebilirler ama özellikle sırtta, göğüste, popoda, kollarda ya da kafa derisinde ortaya çıkabilirler. Genellikle 100 ya da 100’den fazla normal bene sahip olanlar daha çok risk altındadırlar.
Benler pek çok şekilde alınabilirler ve bir beni doğru şekilde aldırmak son derece önemlidir. İşte size en çok kullanılan ben aldırma şekilleri;
Ameliyat : Doktor ya da estetik cerrah, bisturi ile beni cilt yüzeyinden alır ve yaranın kapanması için açık yeri diker.
Elektrocerrahi : Doktor, beni bisturi ile tıraş eder ve altındaki dokuyu elektrikli bir iğne ile yok eder.
Kriyocerrahi : Doktor, beni sıvı nitrojen ile dondurur ve bu benin düşmesini sağlar.
Lazer cerrahisi : Doktor, beni yok etmek için özel bir lazer kullanır.
Ayrıca, benlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeyi unutmayın ve daima önlemlerinizi alın. Güneşe, koruyuculuğu yüksek bir krem sürmeden çıkmayın ve benlerinizi zedeleyecek durumlardan kaçının.