Dördüncü yargı paketinin de geçmesiyle, mahkümlara aile, eş ve çocuklarıyla özel görüşebilme imkanı doğdu. Bu maksatla cezaevlerinde özel odalar hazırlandı. Otel konforunda hazırlanan bu odalara pembe odalar denildi. Pembe oda nöbetinin bazı infaz koruma memurlarını rahatsız ettiği öğrenildi. Bu imkanın hak değil ödül olarak algılanması gerektiği 51nci maddede düzenlendi. Mahkümlar üç saat ile yirmi dört saat arasında bir süre kalarak vakit geçirebilecekler. Bu uygulamadan terör suçluları yararlanamayacak.
5275 Sayılı İnfaz Kanunu’nun “Ödüllendirme” başlıklı 51. maddesinde yapılan değişikliğin, 31 Mart itibarıyla yürürlüğe girmesinin ardından hükümlülerin eş ve aileleriyle görüşmesine imkan tanındı. Yapılan düzenlemeyle kurum içindeki veya dışındaki genel durumları, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine etkin katılımları, kurum düzenine karşı tutumları ve kendilerine verilen işlerdeki gayretleri dikkate alınarak teşvik esaslı ödüllerden yararlanacak olan hükümlüler için cezaevlerinde çalışma başlatıldı.
Adeta otel konforunda düzenlenen odalarda, banyo ve tuvaletin yanı sıra çift kişilik yataktan elbise dolabına, buzdolabından televizyona, nevresim takımından yorgana kadar ihtiyaç duyulan her şey bulunuyor. İnfaz Kanunu’nda yapılan değişikliğin nisan ayından itibaren yürürlüğe gireceği, iyi halli olanlara ödül olarak 3 ayda bir görüş izni verilip eşleri ve çocuklarıyla bir gece geçirme imkanı tanınacak. Bu kapsamda, hükümlülere ve ailelerine cezaevinde yeteri kadar oda tahsis edildi.
Bunun hükümlüler için bir hak olmadığını, iyi halli olanlar için “ödül” niteliği taşıdığını, eş ve ailelerle yapılacak görüşmelerin terör hükümlülerini kapsamamaktadır. Aileleriyle görüşmek isteyen hükümlülerden taleplerin alındığını ve bunların mahremiyet çizgisi çerçevesinde gizli tutulduğunu bildirildi. Odalardaki bir takım eksiklerin giderilmesinin ardından nisan ayının ilk haftasından itibaren uygulamayı başlatacaktır.
Koğuşlardan bağımsız bir yerde hazırlanan odalarda görevlendirilecek personele de gerekli eğitimlerin verildi. Görevlendirmeler konusunda, mahremiyete daha çok dikkat eden personel arasından seçileceği, ancak infaz koruma memurları arasındaki bu nöbet değişik şekillerde yorumlandığı ve bazılarının rahatsız oldukları belirtildi. 5275 sayılı Kanunun 51 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;
MADDE 51
(1) Hükümlüler, kurum içindeki veya dışındaki genel durumları, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine etkin katılımları, kurum düzenine karşı tutumları ve kendilerine verilen işlerdeki gayretleri dikkate alınarak teşvik esaslı ödüllerden yararlandırılabilirler.
(2) Bu madde hükümleri, çocuk hükümlüler için de geçerlidir.
(3) Hükümlülere verilebilecek ödüller şunlardır:
a) Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan evli hükümlüler, en geç üç ayda bir kez olmak üzere, üç saatten yirmi dört saate kadar eşleri ile kurum veya eklentilerinde ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın mahrem şekilde görüştürülebilir.
b) Çocuk hükümlülere, en geç iki ayda bir kez olmak üzere, üç saatten yirmi dört saate kadar ana ve babasıyla veya vasisiyle kurum ya da eklentilerinde ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın aile görüşmesi yaptırılabilir.
c) Haftalık ziyaret süresi iki saate kadar uzatılabilir.
d) Kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yaptırılabilir.
e) Üst üste kullanılmayan en fazla üç haftalık ziyaret süresi toplu olarak kullandırılabilir.
f) Haftalık telefonla görüşme süresi veya sayısı iki katına kadar artırılabilir.
g) Sosyal, kültürel veya sportif etkinliklerden öncelikli veya daha uzun süreli yararlanmaları sağlanabilir.
h) Haftalık harcama miktarı yarı oranında artırılabilir.
ı) Tek kişilik odalarda televizyon bulundurma imkânı verilebilir.
j) Hediye verilebilir.
k) Takdir belgesi veya tavsiye mektubu verilebilir.
(4) Ödüllendirme sisteminin usul ve esasları ile bu ödüllerden yararlanmanın kapsam ve şartları, suç türleri dikkate alınarak yönetmelikle belirlenir.”